• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėgintuvėlyje užauginta mėsa jau netrukus žada tapti neatsiejama mitybos dalimi. Vienas Izraelio startuolis skelbia laboratorijoje auginantis kepsnius, kurių skonis, kvapas ir išvaizda niekuo nesiskiria nuo tikro. Ir netrukus juos planuoja paleisti į prekybą.

Mėgintuvėlyje užauginta mėsa jau netrukus žada tapti neatsiejama mitybos dalimi. Vienas Izraelio startuolis skelbia laboratorijoje auginantis kepsnius, kurių skonis, kvapas ir išvaizda niekuo nesiskiria nuo tikro. Ir netrukus juos planuoja paleisti į prekybą.

REKLAMA

Šie nedidukai, tačiau sultingi kepsniai čirška vienoje Izraelio eksperimentinėje virtuvėje. Jų skonis, kvapas ir išvaizda – kaip pačios tikriausios keptos jautienos, nors iš tiesų tai mėgintuvėlyje užauginta mėsa. Pastaraisiais metais mokslininkai maždaug 20-tyje pasaulio laboratorijų vis plačiau eksperimentuoja augindami įvairią mėsą, tačiau šio Izraelio startuolio mokslininkai tvirtina esantys pirmieji, kurie mėgintuvėlyje gali užauginti pačią tikriausią jautienos išpjovą, niekuo nenusileidžiančią tikrai.

„Mes paimame ląstelių iš karvės, jai nepadarydami jokios žalos. Mažas jų kiekis yra pagrindas, iš kurio auginame daugiau ir daugiau ląstelių. Iš jų sukuriame daugiau skirtingų tipų ląstelių, kurios sudaro jautienos išpjovą", – teigė mėsos augintoja Neta Lavon.

REKLAMA
REKLAMA

Visa tai vyksta specialiame mėgintuvėlyje, kuriame mėsos ląstelės auga ir jungiasi į visas puses ir vos iš kelių ląstelių užauga kraujagyslių, raumenų, jungiamojo ir riebalinio audinių, kurie sudaro ir gyvo jaučio mėsą. Augintojai įsitikinę, kad jų didkepsniai gali būti net sveikesni nei iš natūralios mėsos. Esą auginant jautieną mėgintuvėlyje, nereikia jokių antibiotikų, o mėsą galima papildyti įvairiomis maistinėmis medžiagomis. Be to, tokie kepsniai turėtų patikti ir mėsos dėl etinių priežasčių atsisakantiems veganams ir vegetarams.

REKLAMA

„Įsivaizduokite tokį patį kepsnį, tokį patį skonį ir tekstūrą, tačiau pagamintą daug etiškesniu būdu. Ekologiškesnį ir nesusijusį su sveikatos problemomis, kurios dažnai siejamos su gyvulininkystės sektoriumi", – tikino kompanijos įkūrėjas Didier Toubia.

Kompanija sako jau pradėjusi derybas dėl mėgintuvėliuose užaugintų kepsnių tiekimo Jungtinių Valstijų, Europos ir Azijos restoranams. Manoma, kad norintieji juos išmėginti galės jau 2021-ais metais. O dar po dvejų metų tokią mėsą planuojama pradėti tiekti ir į parduotuves. Tiesa, bent kol kas toks nedidukas mėsos gabaliukas įkandamas ne kiekvienam. Jo kaina siekia apie 50 dolerių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų