Štai taip atrodo Maroko pietvakariuose esančiame Agadiro mieste auginamų mandarinų plantacijos. Netrukus kai kurie šie dar žali vaisiai sunoks ir paklius ant prekystalio. Maroke viešintis Arnas sako, kad šviežių vaisių skonis gerokai skiriasi nuo ragautų Lietuvoje – mandarinai saldesni. Kainos taip pat žemesnės už lietuviškas. Už kilogramą šviežių mandarinų marokiečiai prašo 5 dirhamų – mažiau nei pusės euro.
Dalis marokietiškų vaisių jau atsidūrė ant lietuviškų prekystalių ir yra graibstomi. Per savaitę vienas prekybos centras parduoda po kelis šimtus tonų mandarinų. Ir atkeliauja jie ne tik iš Maroko. Atvežama iš Pietų Europos, taip pat iš Graikijos. Ir kainos po tokio ilgo kelio irgi didesnės – ne per akciją siekia ir du eurus už kilogramą. O kaip išsirinkti skanesnius?
Pasirodo, ne tik skonis svarbu. Jie turi būti švarūs, nesupuvę, nepažeisti, be išorinių įbrėžimų ar sumušimų. Reikia būti akyliems, nes mandarinų būta ir su kenkėjais viduje. Trečdalis vaisiaus paviršiaus, kaip sako žinovai, turi atitikti jo veislei būdingą spalvą. Vadinasi, tam tikri pažeidimai, pavyzdžiui, dėmelės, nėra nekokybiškumo ženklas.
Išsamiau – TV3 reportaže.