• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2014 metais restoranų verslas, anot maisto pramonės specialistų ir tendencijų prognozuotojų, turėtų pasipildyti holografiniais virėjais, išmaniaisiais peiliais ir vabzdžių batonėliais. Pasak UAB „Amber Food“ maisto kokybės vadovo Algirdo Furmanavičiaus, kitais metais nieko nenustebinsi pasiūlęs špinatinių kopūstų ledų ar gerai paruoštos tikros žemės sriubos.

2014 metais restoranų verslas, anot maisto pramonės specialistų ir tendencijų prognozuotojų, turėtų pasipildyti holografiniais virėjais, išmaniaisiais peiliais ir vabzdžių batonėliais. Pasak UAB „Amber Food“ maisto kokybės vadovo Algirdo Furmanavičiaus, kitais metais nieko nenustebinsi pasiūlęs špinatinių kopūstų ledų ar gerai paruoštos tikros žemės sriubos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Technologijų amžiuje maistas ir inovacijos žengia koja kojon – net paprasti močiutės kotletai dabar gaminami ir patiekiami kitaip. Maisto tendencijų prognozuotojai skelbia, kad kitais metais jau bus galima įsigyti mėgstamą patiekalą, įpakuotą į valgomą tarą ar visą informaciją apie produktą sužinoti vien iš jo QR kodo, – sako „Amber Food“ maisto kokybės vadovas A. Furmanavičius. – Greitas maistas taps dar „greitesniu“ dėl specialių programėlių telefone, o „žalio“ maisto sąvoka aprėps ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir desertus“.

REKLAMA

Sveika tampa dar sveikiau

Pasak maisto tendencijų specialistų, pasaulį užkariavusi sveiko maisto mada taps dar „sveikesnė“, nes pyragėliai – vakar dienos hitas. Iš proto visus vedę keksiukai užleidžia vietą natūraliems, iškart gaminamiems ledams ir daržovių batonėliams.

„Jau dabar žmonės stengiasi vartoti daugiau šviežių sulčių, produktus kuo mažiau termiškai apdoroti, į savo racioną įtraukia vis daugiau daržovių. Kitais metais nieko nestebins ledai, pagaminti iš špinatinių kopūstų, super naujiena taps tefas – abisininė posmilgė, iš kurios kepama etiopiška duona, o kalafioras grįš ant vaišių stalo ir tiesiogine prasme suspindės visomis vaivorykštės spalvomis“, – sako A. Furmanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Restoranų klientai ims rūpintis ne tik savo, bet ir vaikų sveika mityba, todėl vis dažniau greito maisto užkandžius keis sveikesni, mažiau riebalų turintys patiekalai. Pasak „Amber Food“ maisto kokybės vadovo, vaikų mėgstamas keptas bulvytes keis krosnyje keptos bulvių puselės, daržovių ir vaisių kokteiliai, jogurtai, įvairių grūdų košės, gazuotus vaisvandenius – natūrali gira.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geras „blogas“ maistas

„Stebėdami savo restoranų klientų įpročius supratome, kad žmonės tapo reiklesni maistui: jų nebetenkina užšaldyti ir pakartotinai pašildyti produktai – klientai lengvai atskiria šviežią, restorano virtuvėje gamintą patiekalą, – sako A. Furmanavičius. – 2014 metais picos, sumuštiniai nebebus „blogo“ maisto atitikmeniu, nes jų gamybai bus naudojami ne pusfabrikačiai, bet kokybiški produktai. Reaguodami į maisto tendencijas, savo restoranų svečius pratinsime prie kitokio „greito“ maisto: kokybiškesnio, gaminto tik užsakius, su krosnyje, ne mikrobangų krosnelėje, kepta bandele ir natūralia mėsa. Juk sumuštinis – nebūtinai beverčio, tuščių kalorijų atitikmuo“.

REKLAMA

 Umami skonis

„Europiečiai žino keturis skonius: rūgštų, saldų, aštrų ir sūrų, o štai japonai turi ir penktą skonį, kuris išvertus skambėtų umami. Jį sunku apibūdinti, bet patiekalai su umami yra aiškesnio, sodresnio skonio. Jį sudaro glutamo rūgšties junginiai, kurie randami tam tikros rūšies sūriuose, grybuose, sojų padažuose. 2014 virtuvės šefai daugumai patiekalų suteiks ir penktą – umami – skonį“, – sako maisto kokybės vadovas. Pasak jo, Tokijo restoranas „Ne Quittez Pas“ jau metus siūlo patiekalus, pagardintus žeme. Tai ne jos atitikmuo iš kitų produktų, norint dekoruoti maistą, bet tikra, iš 10 metrų gilio kasama žemė, kurios skonis – umami.

REKLAMA

Vabzdžių meniu

Senkant žemės resursams ir didėjant žmonijos populiacijai, vis sunkiau ir brangiau tampa maisto pramonei auginti gyvulius bei augalus. Pasak prognozių, šiais metais Azijos šalių patirtį valgant vabzdžius perims ir Europa. Vabzdžiuose yra iki 15 proc. daugiau geležies nei špinatuose ir tiek pat B grupės vitaminų, kaip lašišoje. Drąsesni restoranai į meniu įtrauks tarakonus šokolade, lervų pabarstukus ant salotų ir vabzdžių batonėlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Protingi peiliai

Dar šiais metais inovatyvūs virtuvės šefai naudosis „protingais“ virtuvės peiliais, kurie galės iškart nustatyti, ar produktuose yra pesticidų, pavojingų bakterijų, parodyti vertingų medžiagų kiekį ir spinduliuos neigiamus jonus, kurie padės patiekalą ilgiau išlaikyti šviežiu.

REKLAMA

 Holografiniai virėjai

„Atrodo, kad netrukus nebereikės pirkti receptų knygų, o norimų patiekalų paslapčių namie mokys asmeniniai holografiniai virėjai, – juokiasi A. Furmanavičius. – Specialus prietaisas jūsų virtuvėje suprojektuos norimo virtuvės šefo hologramą, kuri padės paruošti jūsų pageidaujamą patiekalą. Atrodo, 2014 metais nebeliks jokių kliūčių gaminti taip, kaip Jamie Oliveris“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų