Šiame videosiužete išvysite, kaip virtuvės šefas Ferranas Adria ruošia alkoholinį šerbetą, naudodamas skystą azotą. Tai – eksperimentinis maisto gamybos būdas, kurį taip pat naudoja JAV kulinarinių šou žvaigždė Richardas Blaisas. Abu kulinarijos ekspertai rekomenduoja tai kaip būdą sužavėti svečius.
Skystas azotas – cheminis elementas, kuris sušaldo sudedamąsias patiekalo dalis vos jas palietęs – tampa vis populiaresne maisto ruošimo priemone visame pasaulyje. Tačiau ar jį bus galima kada nors pritaikyti ne tik restoranuose, bet ir namų sąlygomis?
Richardas Blaisas tuo net neabejoja, tačiau perspėja, jog tam reikėtų bent jau sveikos nuovokos. „Žaidimai“ su −196 °C temperatūros kriogeninės paskirties skysčiu yra itin pavojingi, tačiau Blaisas portalui „Asylum“ pateikė kelis patarimus, kaip pasinaudoti gerosiomis skysto azoto savybėmis.
„Skystu azotu prekiauja suvirinimo reikmenis parduodančios firmos ir pramoninių dujų kompanijos. Žinoma, jiems nepaaiškinsi, jog dujas naudosi maisto gamybai. Tačiau jokiu būdu nepamirškite atsargumo. Pavyzdžiui, per mokyklinius chemijos eksperimentus kartais atsiranda vaikų, kurie pabando paragauti šios medžiagos – akivaizdu, kad vien tik knygose surašytų perspėjimų nepakanka. Įsivaizduokite šią situaciją taip: skystas azotas yra lygiai toks pat šaltas, koks karštas yra verdantis aliejus. Jei esate pradedantysis virėjas ir norite užsiimti moksliniais eksperimentais, pasirūpinkite apsauginiais akiniais, užsimaukite rankas iki pat alkūnių dengiančias pirštines ir pasirūpinkite visomis kitomis įmanomomis saugumo priemonėmis. Tik užlaikykite indą su skystu azotu rankose šiek tiek ilgiau, nei reikia, ir jūsų pirštai prišals ir nulūš“, - perspėja kulinaras.