• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai ieško būdų, kaip mūsų maisto racioną praturtinti kuo įvairesniais, sveikatai naudingais ir akiai patraukliais produktais. Kauniečiai sukūrė sauso jogurto kąsnelius su netradicinėmis augalinėmis žaliavomis, kuriose itin daug vertingų medžiagų ir vitaminų.

Mokslininkai ieško būdų, kaip mūsų maisto racioną praturtinti kuo įvairesniais, sveikatai naudingais ir akiai patraukliais produktais. Kauniečiai sukūrė sauso jogurto kąsnelius su netradicinėmis augalinėmis žaliavomis, kuriose itin daug vertingų medžiagų ir vitaminų.

REKLAMA

O saldainius primenantis produktas patrauklus net ir įprastai šviežio natūralaus jogurto nemėgstantiems vaikams ir suaugusiems.

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkės rodo, kaip gimsta naujas maisto produktas – sauso jogurto kąsneliai su išskirtiniais priedais – netradicinėmis natūraliomis, mūsų krašto augalų žaliavomis.

„Su šilkmedžio lapais jogurtas, su dilgėlių lapais, erškėtuogių vaisiais, ir burokėlių šakniagumbių milteliais“, – pasakoja Žemės ūkio akademijos mokslininkė Jurgita Kulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Sumaišyti ingredientai keliauja į formeles, tada į šaldiklį, o jau gerai sušalusių laukia paskutinis etapas – liofilizacija.

Visų gamybos paslapčių, žinoma, neatskleidžia. Mokslininkai nuolat ieško būdų, kaip mūsų racioną praturtinti naujais gaminiais, ir sako, kad taip apdorotame jogurte išlieka visos jo vertingosios medžiagos.

REKLAMA

„Jogurtas yra populiariausias fermentuotas pieno produktas, kuris yra turtingas kalcio, fosforo, magnio, kalio. Atlikome mes tyrimus mikrobiologinius, tai tyrimai parodė, kad visos gerosios bakterijos išlieka, taip pat visi mineralai išlieka“, – sako Žemės ūkio akademijos mokslininkė Dovilė Levickienė.

O dėl naudotų augalinių priedų jogurto kąsneliai nusidažo žaismingesnėmis spalvomis ir tampa maistingesni, duoda daugiau naudos organizmui.

REKLAMA
REKLAMA

„Galėjom jogurto kąsneliams suteikti daug naujų juslinių savybių, spalvą, skonį tekstūrą atitinkamą ir nepamirštant to, kad maistinė vertė gauta ženkliai geresnė“, – pasakoja J. Kulaitienė.

„Vertingiausios cheminės sudėties buvo jogurto kąsneliai su erškėtuogių vaisių miltelių priedu. Nors mes žinome, kad vitaminas C labai nestabilus, bet šis gaminimo būdas leido išsaugoti pakankamai didelį vitamino C kiekį“, – aiškina Žemės ūkio akademijos mokslininkė Nijolė Vaitkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar toks produktas pasieks parduotuvių lentynas, priklausys nuo verslininkų, kurių užsakymu jis ir kurtas. Mokslininkai sako norėję, kad gaminys būtų maistingas ir patrauklus. Tad šie jogurto kąsneliai primena spalvotus saldainius. Juos jau įvertino ir ragautojai.

„Ieškojom formos patrauklios, kad tai būtų ar gėlytė, ar vaisius, ar širdelė, nes turi būti patrauklu vaikui, ne tik suaugusiam, turi būti malonu dėti į burną, bet ir vaiką patraukti“, – sako J. Kulaitienė.

REKLAMA

„Vaikai mėgsta šį produktą. Jiems gal neįprasta mūsų tos augalinės žaliavos panaudotos, bet, kai paragauja, tai nustemba, nes skonis geras, spalva irgi labai graži“, – tvirtina D. Levickienė.

Tokius sauso jogurto kąsnelius noriai valgo ir natūralaus jogurto įprastai nemėgstantys žmonės. Mokslininkai įsitikinę, kad tai ateities maistas. Produkto maistinė vertė didelė, jis lengvas, patogu vežtis kelionėse, tikrai nesuges. Jei natūralus jogurtas galioja apie dvi savaites, tai taip liofilizuotas – net 25 kartus ilgiau – tinka vartoti iki metų ar net pusantrų, svarbu jį laikyti sausoje vietoje.

Saunuoliai lietuviukai,didelis ACIUKAS JUMS,kas tai sukure,tikrai reikia didziuotis. Galima reklamuoti ir visoje Europoje .Pradekite ir pirmyn..Wow..ateities maistas.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų