Kėdainių rajone Dambrauskų ūkyje burzgia kasamosios. Čia prasidėjęs bulviakasis. Kasamas pačių ankstyviausių bulvių derlius.
Sėklines bulves ūkininkai pasodino dar kovo pradžioje, o dabar jau įsibėgėja bulviakasis – skaičiuoja kasamas lietuvių antrąja duona vadinamų daržovių tonas.
„Jau nukasėm apie hektarą, tai, kaip skaičiavom, maždaug 16–18 tonų tų einamų prekinių bulvių. Na tai dar nedidelis tas tonažas“, – pasakoja ūkininkas Povilas Dambrauskas.
Sako dabar jau iki rudens nebesustosią – plušės nuo ryto iki vakaro. Kol kas ankstyviausias derlius ne itin džiugina – sausra laukus nukamavo. Ir nors įrengta speciali laistymo sistema gelbsti, lietaus drėgmės ji neatstoja.
„Jau šitas bulves daug sykių liejom, aišku, padeda, ne taip kaip iš dangaus, bet išsigelbėjimas didelis. O derlius kasdien auga vis tiek jos, bet poreikis yra, lietuviai nori bulvių“, – pastebi ūkininkas.
Tik ką nukastos bulvės jau pasiekė ir turgavietes. Pirmą dieną bulves čia parduodanti Vlada pasakoja, kad ant jos prekystalio Kėdainių krašto derliaus dalelė, tik kito ūkininko – Žebarausko. O žmonės nors vangiai, esą šviežieną perka.
Kaina daugelį klientų gal ir atbaido. O nusipirkti galima nuo visai mažutėlių bulvių iki kumščio dydžio. Kaina, žinoma, skirtinga. Didesnės kainuoja apie 2,60 eur. Mažesnių galima rasti ir už 1,50 eur. ir mažiau.
Iš pirmų lietuviškų bulvių, kaip tvirtina specialistai, dar ne visi tradiciniai patiekalai pavyktų, esą pirmųjų bulvių tekstūra kitokia.
Lietuviškų patiekalų restorano maisto technologė sako, kad įmantrūs patiekalai, ar taip mėgstami lietuvių cepelinai iš šviežių bulvių dabar dar nepavyktų, bet blynai išeina tokie, kad pirštus apsilaižytumėt.
„Tie šviežių bulvių blynai būna baltesni, puresni, gražesni. Pirmos bulvės būna labai vandeningos, mažai krakmolo, mažai ląstelienos, tai jos visiškai netinka cepelinams daryti, o virti, kepti blynus, daryti kugelį tinka puikiausiai“, – teigia „Bernelių užeigos“ maisto technologė Rasa Vasiliauskaitė.
Jau tarkuojant šviežias bulves skiriasi ir tarkių spalva, o iškepti blynai gerokai šviesesni. O ir skonis su pagamintais iš pernykščių bulvių – nesulyginamas.
Tiesa, daugelis kavinių kol kas patiekalų iš šiųmečių bulvių negamina, sako, maisto kaina šoktelėtų taip, kad niekas nepirktų. Šviežios bulvės į meniu bus įtraukiamos joms atpigus, gal birželio pabaigoje ar liepą.