Ji akcentuoja, kad Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į maistą, bet ir pamąstyti, ar džiaugiamės bendravimu, ar pasirūpiname ne tik artimaisiais, bet ir savimi, ką galime pakeisti savo kasdienybėje. Šis laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.
Nesiūlo rinktis badavimo
Advento metu, kuris trunka iki Kalėdų, rekomenduojama valgyti mažiau mėsos, pieno patiekalų, juos keisti augaliniu maistu bei žuvimi, vengti persivalgymo.
„Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas, pavyzdžiui, mėsos, pats savaime nėra pasninkas. Jei iš valgiaraščio išbraukę mėsą įniksite į bandeles – gerai nebus nei sveikatai, nei religinei praktikai. Įvykdysite tik „technines sąlygas“, o pasninko esmė – susilaikymas, saikas bei dalinimasis su artimu“, – sako V. Kurpienė.
Ne tik venkite to, kas nerekomenduojama, bet rinkitės vertingą maistą. Vietoje griežtų badavimų, dietistė siūlo daugiau dėmesio skirti kasdienių mitybos įpročių keitimui. Tokiu būdu turėsite daugiau energijos, bus geresnė savijauta.
Kokius produktus rinktis pasninkui
Advento metu V. Kurpienė pataria ne eksperimentuoti su įmantriais receptais ir brangiais produktais, o rinktis kuo paprastesnį maistą, atkreipti dėmesį į tradicinius senoviškus lietuviškus pasninko valgius.
„Pasninko metu lietuviai nuo senų laikų valgė daugiau silkės. Tai maistas, iš kurio gauname daug organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių. Galima saikingai valgyti bulves ir iš jų pagamintus patiekalus. Rinkitės įvairias kruopas. Tai – pigus ir naudingas organizmui pasirinkimas. Rekomenduoju kasdien vartoti nesaldžius viso grūdo patiekalus, juos tinka gardinti saulėgrąžų, kanapių, linų sėmenų ir kitomis sėklomis, grybais, daržovėmis bei įvairiais prieskoniais. Nepamirškite riešutų, taip pat ir ankštinių produktų: pupelės, lęšiai, avinžirniai gali puikiai pasotinti sumažinus mėsiškų valgių kiekį“, – pataria V. Kurpienė.
Į pasninko valgiaraštį verta įtraukti griežčius, ropes, kaliaropes. Juos galima valgyti žalius, tarkuotus šiaudeliais, įmaišyti į įvairias mišraines, kepti. Itin vertingi švieži arba rauginti kopūstai bei kitos raugintos daržoves.
Mityba Advento metu turi būti pilnavertė, todėl V. Kurpienė rekomenduoja vengti vartoti tik vienos rūšies produktus. „Rekomenduoju susidaryti savaitės planą ir suplanuoti, kada valgysite žuvį, pupeles, avinžirnius, bulves, košes ar silkę. Teliks tik gardžius receptus atitinkamam receptui išsirinkti”, – pataria dietistė.
Svarbu ne tik maistas
Visgi, V. Kurpienė akcentuoja, kad Advento metu svarbus ne tik maistas. „Labai svarbi Advento tradicija yra leisti ilgus žiemos vakarus kartu su šeima. Šiuo metu mūsų bendravimas apribotas, bet galime paskambinti vyresniems, vienišiems giminaičiams ar kaimynams, pradžiuginti juos skambučiu ar bent trumpa žinute. Jei reikia, padėkime jiems: nupirkime maisto ar kitų būtinų prekių, pasidalinkime savo ruošta vakariene“.
Advento metu verta:
vartoti mažiau mėsos ir ją keisti pupelėmis, avinžirniais, žuvimi; vartoti mažiau pieno produktų; mažinti saldumynų ir miltinių gaminių kiekį; susilaikyti nuo alkoholio; vengti persivalgymo, labiau įsiklausyti į savo organizmą.
5 ADVENTUI TINKAMI RECEPTAI
V. Kurpienė, portalo sulieknek.lt autorė, siūlo pasigaminti 3 paprastai paruošiamus, maistingus, sočius patiekalus, tinkančius pasninko metu – su silke, bulvėmis ir kruopomis bei pupelėmis.
PUPELĖS SU DARŽOVĖMIS
Reikės: 55 g pupelių; 100 g morkų; 40 g svogūno; Pagal skonį druskos, pipirų, ciberžolės, kmynų; 1 arbatinio šaukštelio riebalų kepimui. Tiks lydytas sviestas arba kiti augaliniai riebalai.
Pupeles užmerkite iš vakaro. Perplovę jas užvirkite ir palikite puode, kad išbrinktų. Kol pupelės brinksta, lydytame svieste trumpai pakepinkite smulkintas daržoves. Pakepintas daržoves sumaišykite su prieskoniais ir virtomis pupelėmis.
BULVĖS SU BUROKĖLIAIS, SILKE IR KMYNAIS
Taip patiekta silkė tiks ne tik pietums Advento metu, bet ir Kūčių stalui.
Reikės: 2 vidutinio dydžio burokėlių; Silkės file ; 1 didelės bulvės; 1 v. šaukšto grūdėtų garstyčių; 0,5 šaukšto medaus; Kmynų, druskos bei juodų maltų pipirų; 0,5 šaukšto lydyto sviesto arba ypač tyro alyvuogių aliejaus; Šlakelio šviežiai spaustų citrinos sulčių; Šviežios kalendros arba krapų, petražolių,, galimi, bet nebūtini – svogūnai.
Bulvę nuplaukite su šepetėliu ir supjaustykite piršto storio riekelėmis. Dėkite į karščiui atsparų indą su dangčiu. Pašlakstykite riebalais ir pabarstykite kmynais. Pašaukite į +170C laipsnių orkaitę. Kepkite, kol bulvės gražiai apskrus, bet neperkeps.
Orkaitėje kepkite ir neluptus burokėlius. Burokėliai turi likti traškūs. Kepkite tiek pat laiko, kaip ir bulves – apie 20 minučių. Iškepus, vos atvėsinkite ir nulupkite. Sudėkite supjaustytus burokėlius į virtuvinį kombainą su medumi, šviežiai spaustomis citrinos sultimis, garstyčiomis, druska, pipirais ir susmulkinkite į mažus kubelius. Galima supjaustyti peiliu ir sumaišyti.
Ant iškepusių bulvių klokite susmulkintus burokėlius. Ant viršaus dėkite silkės gabaliukus, o į jos įpjautą kišenėlę įdėkite smulkintos kalendros. Vietoje jos galite dėti krapus, petražoles arba smulkintus svogūnus.
PERLINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU GRYBAIS IR MORKOMIS
Reikės: 100 g perlinių kruopų; 80 g morkų; 80 pievagrybių; 60 g svogūnų; 14 g sviesto arba ypač tyro alyvuogių aliejaus; Druskos, juodųjų pipirų.
Vakare perplaukite perlines kruopas kambario temperatūros vandeniu ir užmerkite, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradės dygimo procesą ir taps vertingesni. Be to, ryte gaminimo laikas bus trumpesnis.
Ryte pakeiskite vandenį. Grūdus kartu su vandeniu užvirkite. Kas mėgsta skystesnę košę, kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3, o kas mėgsta biresnę – 1:2. Virkite 1 minutę ir palikite išbrinkti. Kiek laiko truks brinkimas, priklauso nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas yra 20–30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
Kol kruopos brinksta, grybus ir svogūną supjaustykite, morkas sutarkuokite stambia tarka. Viską apkepinkite lydytame svieste.
Išvirtas kruopas sumaišykite su pakepintomis daržovėmis ir grybais.
GREITOS RAUGINTŲ KOPŪSTŲ IR ŠVIEŽIŲ BUROKĖLIŲ SALOTOS SU MĖTOMIS
Reikės: Raugintų kopūstų; Žalio burokėlio; Cukinijos; Špinatų; Mėtų lapelių; Linų sėmenų aliejaus; Mėgstamų sėklų.
Raugintus kopūstus, tarkuotą burokėlį ir cukiniją dėkite į indą, užpilkite linų sėmenų aliejumi, pamaišykite. Papuoškite mėtų ir špinatų lapeliais. Jei mėgstate, pagardinkite margainio ar kitomis mėgstamomis sėklomis.
SILKĖ SU MOLIŪGU
Reikės: 200 g silkės file. Rinkitės visą silkę ar atvėsintą jos filė. Pakuota silkė netinka; 300 g moliūgo, geriausiai tinka muskatinis, termiškai neapdorotas; 80 g svogūno, (vienas vidutinio dydžio); Šaukštas lydyto sviesto; Pagardinimui: pipirų, Viduržemio prieskonių žolelių.
Silkę supjaustykite juostelėmis. Prieš tai, jei ji per sūri, pamirkykite vėsiame vandenyje ir dar kartą nuplaukite. Išdėliokite lėkštėje.
Moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Svogūną supjaustykite kubeliais, suberkite prieskonius, bei pakepkite su sviestu, kol suminkštės. Pakepintą svogūną sumaišome su tarkuotu šviežiu moliūgu.
Daržoves uždėkite ant silkės. Pagardinkite gaivios žalios spalvos smulkintais svogūnų laiškais.
Skanaus!