Advento metu vertėtų valgyti vegetarinį maistą – atsisakyti mėsos, žuvies, kiaušinių. Tai Žinių radijui sakė sveikos gyvensenos praktikė, receptų kūrėja, vegetarinės virtuvės žiniuonė Zita Užkuraitienė. Taip pat ji nurodė, kad žiemą verta valgyti riebesnius, raugintus produktus, bet nereikėtų pamiršti fizinio aktyvumo.
„Čia toks laikotarpis, vertėtų skirti daugiau laiko dvasiniam dalykui, tokiems apmąstymams, ką pasiekėme, ką nuveikėme. Šie patiekalai (mėsa, žuvis, kiaušiniai, – red. past.) vis tiek yra atėję smurtiniu keliu, tad jų atsisakyti būtų labai gerai, nes tai kelia žmogaus sąmoningumą“, – laidoje „Mano sveikata“ sakė Z. Užkuraitienė.
Ji pataria žiemai ruoštis vasarą, prisidžiovinant vaisių ir daržovių: „Džiovinant maistinės medžiagos išsilaiko geriausiai, šaldant – tik kelias paras. Labai nepalanku vaisius ir daržoves laikyti ilgai (šaldymo kameroje, – red. past.), nes jose nieko nebelieka“, – kalbėjo vegetarinės virtuvės žiniuonė.
Pasak jos, vertėtų auginti Lietuvoje gerai užderančias gumbines daržoves: morkas, burokėlius, pastarnokus, žiedinius kopūstus, kaliaropes, – jų net džiovinti nereikia, užtenka rūsy laikyti, o paskui jas galima ir kepti, ir troškinti, iš jų daryti salotas.
„Žiemą daugiausiai vartojami riebesni patiekalai, nes žmogus nori šilumos, taip pat labai sveika rauginti produktai – ne marinuoti, bet rauginti. (...) Riebesnis maistas yra ne kiekiu, o savo kokybe. Pavyzdžiui, yra lydytas sviestas „ghee“, neturintis cholesterolio. Tai – išvalyti riebalai, kurie padeda organizmui sušilti, be to, nenusėda vadinamasis cholesterolis. Galima naudoti šaltai spaustus aliejus įvairioms salotoms“, – kalbėjo Z. Užkuraitienė.
Be to, ji taip pat pabrėžia, kad žiemą, nors ir šalta, per dieną nors kartą reikėtų išeiti į gryną orą pasivaikščioti – fizinis aktyvumas turi būti, nes kitaip, anot jos, ir svorio daugiau priaugsime, ir suprastės savijauta.
Parengė Ieva Kazlauskaitė