Tai nereiškia, kad visi buitinės technikos ir elektronikos gamintojai vadovaujasi šiuo principu, tačiau ne kartą esame girdėję, kad nieko nėra amžino. Ką reikėtų daryti ir ko vengti, kad įsigyta buitinė technika ir elektronika veiktų sklandžiai, negestų ir ligai tarnautų, pataria pirkinių draudimo ir pratęstų garantijų specialistai.
Šaldytuvas – nereiklus
„Visų pirma reikia įsivertinti tai, jog kai kuriems buitinės technikos prietaisams reikės mažiau priežiūros nei kitiems. Pavyzdžiui, šaldytuvui svarbiausia – bent kartą per pusmetį išsiurbti šaldytuvo nugaroje esančias groteles, kad ant jų nesikauptų purvas ir kiti nešvarumai”, - pataria klientų vadybininkas Simonas Ščavinskas. Neretai žmonės mėgsta ilgiau palaikyti atidarytas šaldytuvo dureles, kol pasiima produktus, tačiau taip elgtis nerekomenduojama, nes šaldytuvas gali apledėti. Tuomet pablogėja jo sandarumas ir šaldytuvas veikia padidintu režimu, o tai reiškia, jog jis suvartoja daugiau elektros energijos ir gali greičiau nusidėvėti.
Mikrobangų krosnelei – specialūs indai
Pasak pecialisto, žymiai daugiau priežiūros ir atsargumo reikalauja mikrobangų krosnelė. Jei dažnai naudojate ją maistui pašildyti, taip pat dažnai turėtumėte valyti ir nešvarumus jos viduje. „Turbūt ne kartą teko girdėti, kad mikrobangų krosnelėje maistą galima šildyti tik tam pritaikytuose induose ir negalima įjungti tuščios ir tai tikrai nėra mitai. Pamenu vieną atvejį, kai į mus kreipėsi vilnietė Asta, kurios vyras sugalvojo pasišildyti troškinio moliniame troškintuve, kuris buvo per didelis mikrobangų krosnelei. Šildant maistą indas lietėsi prie krosnelės sienelių ir jas apgadino nepataisomai. Reikia džiaugtis, kad viskas baigėsi laimingai, tačiau mikrobangų krosnelę teko keisti.“
Skalbyklei – valomieji skalbimai
„Pastebime, kad lietuviai gana dažnai pamiršta pasirūpinti skalbimo mašinomis, kurių gedimų pasitaiko apie 34 proc. per pirmus 3–4 metus nuo įsigijimo“, - pasakoja S. Ščavinskas. Specialistai pataria du ar tris kartus per metus atlikti „valomuosius skalbimus“, t. y. skalbti be rūbų, nustačius aukščiausią temperatūrą ir įpylus skalbimo priemonės. Toks „skalbimas“ palaiko skalbyklės ir vandens išleidimo vamzdžių švarą. „Venkite perpildyti skalbimo mašinos būgną, nes taip suprastėja skalbimo kokybė ir galima pakenkti pačiai skalbyklei“, - įspėja klientų vadybininkas. Svarbu nepalikti išskalbtų rūbų mašinoje ir juos sudžiauti kaip įmanoma greičiau, nes taip sukuriama terpė pelėsiams. Taip pat norėdami apsaugoti mašiną nuo pelėsio, nenaudojamos skalbyklės dureles palikite praviras.
Indaplovei – vengti maisto likučių
Dedant indus į indaplovę labai svarbu palikti kuo mažiau maisto likučių. Visas purvas ir riebalai renkasi indaplovės apačioje esančiame filtre. Šį filtrą būtina valyti, nes susikaupusios atliekos gali sutrikdyti indaplovės veikimą, o galiausiai ir ją sugadinti. „Gamintojai rekomenduoja kartą per mėnesį indaplovę plauti didžiausio intensyvumo programa be indų ir naudoti specialias priemones. Taip bus pašalinti visi nešvarumai ir užtikrintas ilgesnis indaplovės veikimas“, - pataria S. Ščavinskas. Indų plovimo metu patariama naudoti ir tinkamas priemones – druską, skalavimo skystį. Šiuos komponentus puikiai pakeičia specialios tabletės indaplovėms.