„Prieš 25-40 metų Tasmanijoje buvo pernelyg vėsu auginti vynuoges. Tačiau šiandien klimatas šiame regione tam kur kas labiau tinkamas“, - sako Pietų Oregono universiteto klimato tyrėjas Gregory Jonesas.
Dėl besikeičiančio klimato Prancūzijoje auginamos vynuogės tampa saldesnės, o iš jų gaminamame vyne – daugiau alkoholio. Todėl specialistai jį vadina „alkoholine vaisių bomba“. Vis dėlto tokie pokyčiai vynuogių augintojams ir vyndariams – ne į naudą, nes toks vynas gali būti pašalintas iš valstybinio vynų klasifikatoriaus, mažėja jo kaina, be to, pirkėjai linkę rinktis lengvesnius vynus.
„Šiuo metu nevyksta nieko dramatiško, dar turime laiko prisitaikyti prie klimato pokyčių“, - sako Vyno mokslų instituto tyrėjas Jeanas-Pascalis Goutouly.
Vis dėlto oro temperatūros svyravimai gali sužlugdyti visą Prancūzijos vyndarystės kultūrą.
„Ši šalis turi ilgą ir turtingą vynuogių auginimo bei vyno gamybos istoriją. Kol kas augintojams tekdavo susidurti su sėkmingais ir nesėkmingais metais. Todėl ateityje turėtų būti įmanoma prisitaikyti, ir tai turėtų paguosti šiemet didelės derliaus dalies netekusius vynuogių augintojus. Praėjusiais metais šių uogų derlius buvo mažiausias per pastaruosius 40 metų ir pagrindinė to priežastis – oro sąlygos“, - sako G. Jonesas.