Skamba atpalaiduojanti muzika, čiulba paukščiai, ore tvyro taika ir ramybė. Anot Klaipėdos rajone gyvenančio choreografo Dariaus, tokia aplinka tobula augalams. Vyras yra sumąstęs išskirtinę idėją – vieną namo kambarį paskyrė augalų ūgliams, kuriuos augina su muzika. Sako, taip augalai užauga greičiau, yra maistingesni ir didesni.
Darius pastebi, kad ūgliai geriausiai auga skambant klasikinei muzikai.
„Kartas nuo karto stengiuosi ją atšviežinti, atnaujinti, pakeisti, nes ir patiems truputėli atsibosta. Augalėliai kas savaitę vis nauji, tai jie kaip naują klauso, o mums patiems po mėnesio kito jau atsibosta“, – sako Darius.
Vyras išbandė ir kitus muzikos stilius, tačiau metalas ar rokas yra retas svečias.
„Aš ten irgi turiu praleisti nemažai laiko, kaip ir tie augalėliai. Tai ta muzika, visų pirmiausia, turi rezonuoti su manim. Ir viskas vyksta mūsų namuose, tai ir mums ta muzika turi būti priimtina“, – teigia Darius.
Žinoma, ir kaimynams. Mat retas, kuris norėtų gyventi šalia namo, iš kurio visą dieną skamba triukšminga muzika. Tiesa, net ir rami muzika naktimis nutyla.
„Nes naktį visi miegam. Gamtoj, jei esat pastebėję, tai gamtoj irgi sumiega. 2-3 nakties einant net svirpliai ilsisi. Tai visiems reikia pailsėti ir tiesiog naktį nutyla, o ryte vėl pradeda groti ir džiuginti“, – sako Darius.
Tad nuo ryto muzikos klausosi ridikų, saulėgražų, žirnių, garstyčių bei kopūstų ūgliai.
„Bandau išauginti gal egzotiškesnį kažką tai. Dabar bandau prisijaukinti Raudonąjį bunotį, jei lietuviškai pasakius“, – teigia Darius.
Darius su savo augalais elgiasi atsargiai. Šakneles palieka toliau auginti ūglius, o viršūnėles nukarpo. Jas ir pats valgo ir kitiems parduoda. Tokia dėžutė kainuoja du eurus.
„Jeigu jums atrodo, kad, sakykim, kad nuobodus tas patiekalas. Ten sakykim, cepelinas ir grietinė įdėta. Tai vat, į tą lėkštę įdėjot žiupsnelį tos žalumos, nesvarbu, ar tai bus ridikas, ar saulėgrąža, ar žirnis, ar kaliaropė, raudonas kopūstas, visiškai nesvarbu. Ir pamatysit, kaip iš karto gyva patampa lėkštė ir patiekalas. Ir prieš draugus galit pasimandravoti“, – sako Darius.
Darius aiškina, ir kaip reikia nupjautus ūglius laikyti. Sako, jei šie dideli ir tvirti, galima pusdieniui ir ant stalo palikti. Tačiau visus gležnuosius būtina laikyti šaldytuve, taip žalumynais mėgautis pavyks ne vieną dieną: „Geriausiai būtų – uždėjot, panaudojot, gražiai vėl uždarot dangtelį ir į šaldytuvą atgal. Tai tuo metu jūs galėsit džiaugtis gležnaisiais visą savaitę, o tvirtesniais – saulėgrąžomis, žirniais, garstyčiomis, ridikėliais – dvi savaites. Išgyvena be jokių problemų. Galima valgyti ir jie nepagenda.“
Augalus grojant muzikai augina ir kitų šalių gyventojai. Į muzikos garsus reaguoja vieno amerikiečio žalumynas. O kartais užgroja ir patys augalai. Prie jų prijungta speciali technika leidžia muzikos garais paversti augalo skleidžiamus virpesius.