• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšilus orams, ežerų ir upių pakrantėse sklando viliojantis ant žarijų kepamos mėsos kvapas. Viena svarbiausių sąlygų, kad kepsniai būtų skanūs - geras oras ir šauni kompanija, tačiau yra ir dar keletas dalykų, kurie padės tapti kepsnių, šašlykų ar sparnelių kepimo čempionu. Svarbu žinoti, kaip marinuoti mėsą, kokiais prieskoniais pagardinti ir kiek laiko kepti, kad mėsa būtų sultinga ir skani.

Atšilus orams, ežerų ir upių pakrantėse sklando viliojantis ant žarijų kepamos mėsos kvapas. Viena svarbiausių sąlygų, kad kepsniai būtų skanūs - geras oras ir šauni kompanija, tačiau yra ir dar keletas dalykų, kurie padės tapti kepsnių, šašlykų ar sparnelių kepimo čempionu. Svarbu žinoti, kaip marinuoti mėsą, kokiais prieskoniais pagardinti ir kiek laiko kepti, kad mėsa būtų sultinga ir skani.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kepimui kepsninėje galima pirkti tiek atvėsintą, tiek šaldytą kalakutieną. Rekomenduojama kalakutieną atšildyti natūraliai – mėsą vieną parą palikti šaldytuve.

REKLAMA

Siekiant aplinkinius nustebinti išskirtinio skonio kepsnių sezono vaišėmis, „ARVI KALAKUTAI“ gamybos vadovė Rasa Dapkevičienė siūlo rinktis kuo šviežesnę kalakutieną. Jos teigimu, svarbu atsižvelgti ne tik į mėsos paruošimo gudrybes, bet ir mėsos galiojimo laiką, kuris turi būti ne trumpesnis nei trečdalis viso galiojimo laikotarpio.

REKLAMA
REKLAMA

Kalakutieną, kaip ir kitas mėsos rūšis, prieš kepant kepsninėje rekomenduojama marinuoti. Mėsą galima skaninti tiek natūraliais prieskoniais, actu bei druska, tiek jau paruoštais marinatais, kurių pasirinkimas prekybos vietose itin gausus. Jei stinga laiko, kalakutieną galima kepti ir be marinato, o iškepus pagardinti mėgstamu padažu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„ARVI KALAKUTAI“ gamybos vadovės teigimu, visos kalakuto dalys yra tinkamos kepti kepsninėje, tačiau krūtinėlę, sparnelius ir petukus siūloma kepti trumpiau, o tamsią mėsą - ilgiau. Būtina atsižvelgti į tai, kad kalakutieną reikia supjaustyti vienodais gabalėliais, nes tik tokiu būdu kepsneliai, šašlykai ar sparneliai iškeps vienodai.

REKLAMA

Kepant kalakutieną lauke, rekomenduojama naudoti įkaitintas kepimo groteles. Kalakuto krūtinėlę rekomenduojama kepti labai trumpą laiką – 3-5 minutes, virš karštų žarijų, tačiau jokiu būdu ne tiesioginėje liepsnoje. Jei nenorite, kad mėsa apskrustų, kalakutieną patartina kepti įvyniotą į foliją.

Ruošiant kalakutieną ant žarijų dažnai kyla klausimas, ar mėsa tikrai iškepė? Paspaudus ar perpjovus storiausią kalakutienos kepsnio vietą, viduje neturi būti rausvo skysčio. Tuomet mėsa yra paruošta ir ja galima mėgautis.

Kalakutiena yra viena sveikiausių mėsų, nes joje gausu baltymų, aminorūgščių, B grupės vitaminų, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Valgant kalakutieną gaunama iki 30 proc. vitamino B6 paros normos. Be to, kalakuto mėsa yra mažai kaloringa, todėl yra rekomenduojama visiems, kurie nori gerai jaustis, gražiai atrodyti bei išlaikyti optimalų kūno svorį. Kepant mėsą virš karštų žarijų, kalakutienos maistingosios savybės išlieka, nes jos neišsiskiria į vandenį, tad kalakutiena puikiai tiks norintiems maitintis sveikai ir skaniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų