Dabar yra pats agurkų derėjimo pikas ir visi keliai veda į agurkų sostine nuo seno tituluojamus Kėdainius. Žali su medumi, marinuoti ar rauginti, prie kibinų ar bandelių – kaip sako kėdainiškiai agurkai tinka kone visur.
„Šie agurkai yra keturių dienų, kuo ilgiau jie būna šaltai tuo paslaptis didėja – skonis kitoks gaunasi kiekvienos dienos“, – sako Labūnavos bendruomenės centro pirmininkė Jurgita Vaitiekūnienė.
„Viduje su daržovių įdaru, tai kaip ir vegetariškos bandelės, sveikos, o pagardinti gražiai ant viršaus tupinčiu kėdainietišku agurkėliu“, – teigia Kultūros centro Labūnavos skyriaus vadovė Rita Kučiauskienė.
„Mūsų labai gaivios skanios salotos su įvairiausiais pagardais ir, aišku, turim desertui medaus ir agurkų“, – pasakoja Kultūros centro Vilainių skyriaus vadovė Vitalija Augulienė.
Be tradicinių patiekalų – agurkinės sriubos ar salotų, verslininkai stebina ir netradiciniu šių daržovių panaudojimu – kad ir greiti šaltibarščiai iš džiovintų burokėlių miltelių ir, žinoma, su šaldytais agurkais.
„Burokėlis nėra virtas, o šviežias išdžiovintas ir sumaltas – lieka visi vitaminai ir galima pasigaminti per vieną minutę“, – sako „Urban food“ vadovas Dalius Serafinas.
Yra ir pagardų prie mėsos ar žuvies, ar vis naujų kosmetikos gaminių – šį kartą plaukus kviečia atgaivinti agurkų šampūnu.
„Turim rankom muilą, kremą, paakių gelį, tai nusprendėm, kad riekia duoti žmogui nusiprausti iki galo, tai sukūrėm agurkinį veganišką šampūną“, – vardija „Gurkės“ savininkė Justina Kočetova.
O ledų iš agurkų sako turistai suvažiuoja pasmaližiauti iš viso pasaulio.
„Vieną užsakymą didžiausią įvardinsiu, 300 porcijų agurkų ledų per pusvalandį reikėjo išdalyti – tai didelis kiekis“, – tikina Restorano „Grėjaus namas“ atstovas Edagaras Petrulis.
„Žmonės ieško tų naujų dalykų, matom ir kokteilius, ir gėrimus įvairiausius, ir tai ateina toks momentas, kai Kėdainiai jau jaučia pasididžiavimą“, – sako mero patarėja Jorūnė Liutkienė.
Prie siūlančių per kaitrą atsigaivinti eilės nė akimirkai nesutrumpėja. Kėdainiuose šurmuliuojančioje agurkų dienoje bene populiariausia prekė – gaivieji kokteiliai, kur agurkas yra pats pagrindinis ingredientas. O gyventojai mėgaujasi ir stebisi – skanu, sotu ir gaivu. O išmonės čia tiek, kad tik spėk viską išragauti:
„Daržovių asorti – dominuoja agurkai, kopūstėliai, yra ir pomidoras, paprika, labai skanu salotos.“
„Ragauju mohito nealkoholinį, sprite’as, mėta, ledukai, citrina. Žalia tiesiai nuo daržo. Agurkai. Va žalia, matosi susukta – prašom.“
„Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir morkytėmis, kad ir karšta, bet labai gardi…ir nebūtinai kažką šalto.“
„Kėdainiai stebina… Kada atvyksti, čia yra nuostabu.“
Šiemet šios daržovės garbei rengiama šventė dar karantininė ir kuklesnė, tad kėdainiškiai tikisi, kad kitąmet į ją vėl galės suvažiuoti visa Lietuva.
„Kitais metais bus švenčiama 25 jubiliejinė agurkų šventė ir ji tikrai vyks miesto parke“, – žada Kėdainių meras Valentinas Tamulis.