Siūlome išbandyti Lietuvoje vis labiau populiarėjančius Meksikos virtuvėje gimusius patiekalus – takus (ispaniškai: taco), kesadilijas, načios (ispaniškai: nachos). Jų populiarumo priežastis paprasta – skanu valgyti, paprasta ir greita pagaminti, o svarbiausia – visus šiuos patiekalus lengva keisti ir pritaikyti valgančiųjų skoniams naudojant tuos produktus, kuriuos šiuo metu turite namuose. Be to, galima rinktis gaminti „nuodėmingesnį“ arba sveikesnį patiekalo variantą.
Takai – minkšta tortilija arba traški tako geldelė su mėsos, sūrio, daržovių įdaru. Kai kas šį patiekalą vadina tortilijomis, tačiau tortilija yra meksikietiškos duonos paplotėlio pavadinimas. Ši duona, tortilijos, naudojama įvairiems patiekalams – takams, kesadilijoms, buritams ir kita.
Gaminant takus lengva pagaminti pakankamai maisto būriui žmonių ir įtikti visų skoniams bei išrankumui – užtenka paruošti keletą skirtingų ingredientų ir kiekvienas į savo tortiliją įsidės tai, ko pats nori. Kitas takų privalumas – įspūdis. Kai visko pripjaustai, sudėlioji į indelius, atrodo, kad stalas tiesiog nukrautas maistu. Tai ypač praverčia, kai laukiate svečių ar norite šeimynai sukurti šventinę nuotaiką. Toks maisto pateikimo būdas tampa ir smagiu procesu, kuomet kiekvienas gaminasi pats ir nereikia sukti galvos, ką valgys draugė vegetarė ar kaip pritaikyti maistą vaikams, kurie nevalgo, pavyzdžiui, grybų ar svogūnų.
Kokie pagrindiniai takų ingredientai? Pirmiausia – tako pagrindas, kuriuo gali būti minkšta tortilija arba kietas, traškus kukurūzų miltų krepšelis. Antras žingsnis – renkamės mėsą (tinka kiauliena, jautiena, vištiena), žuvį, krevetes. Nenorintys mėsos gali rinktis tofu, avinžirnius ir kitus mėgstamus produktus. Kitas svarbus takų ingredientas – sūris. „Tex Mex“ virtuvėje tradiciškai naudojamas čederis, tačiau galima rinktis ir tokį, kokį mėgstate labiausiai. Toliau – įvairūs priedai: raudonosios pupelės, konservuoti kukurūzai, smulkiai pjaustytas svogūnas, salotos, pomidorai ir kiti. Galiausiai – padažai. Naudokite gvakamolę, pomidorų pagrindu ruoštas salsas, netgi grietinę arba iš natūralaus jogurto ir prieskonių mišinio pagamintą lengvą jogurtinį padažą.
Kesadilijos – tai „Tex Mex“ virtuvės pica. Jos pavadinimas kilęs nuo ispanų kalbos žodžio „sūris“ – queso. Tarp dviejų tortilijos paplotėlių dedame mėgstamo sūrio, išdėliojame norimus ingredientus (tinka kumpis, vištiena, pievagrybiai, mėgstamos daržovės) ir kaitiname keptuvėje iš abiejų pusių, kol tortilijos apskrunda, o viduje esantis sūris išsilydo. Didesni vaikai ar nuolat alkani paaugliai šį patiekalą gali pasigaminti patys. Šalią papjaustykite agurko, mėgstamų daržovių ir galima eiti valgyti!
Načios – kitas visame pasaulyje populiarus patiekalas, kuris gali būti valgomas ir kaip užkandis, ir kaip karštas patiekalas. Čia irgi laisvė improvizacijai – ingredientus rinkitės pagal tai, ką turite namuose, ką mėgsta jūsų valgytojai. Svarbiausia turėti kokybiškų kukurūzinių traškučių („Santa Maria“ načios traškučiuose tik kukurūzų miltai, saulėgrąžų aliejus ir druska) ir sūrio, o visa kita – pagal nuotaiką ir šaldytuvo turinį.
O dabar kviečiame viską išbandyti patiems – čia rasite kelis receptus takams, gvakamolei ir načioms. Daugiau idėjų jūsų laukia www.santamaria.lt.
Tako su malta mėsa
Klasikinis takų receptas, kurį galite keisti pagal savo skonį ir šaldytuvo turinį. Pora idėjų: maltą mėsą keiskite su traškios vištienos gabaliukais („Santa Maria Crispy Chicken“ prieskonių mišinys), naudokite kitas mėgstamas daržoves.
Tako mėsai reikės:
- 1 pak. prieskonių mišinio takams „Santa Maria Original Taco“;
- 400 g maltos mėsos;
- 1 v. š. aliejaus kepimui;
- 100 ml vandens
Patiekti:
- mažų arba vidutinio dydžio tortilijų „Santa Maria“;
- švelnaus tako padažo „Santa Maria“;
- salotų;
- pomidorų;
- grietinės arba gvakamolės;
- tarkuoto sūrio.
Gaminimas:
- Apkepkite maltą mėsą, kol keptuvėje ji pradės skrusti.
- Įberkite prieskonių mišinio ir įpilkite vandens. Išmaišykite ir neuždengę troškinkite maždaug 5-10 minučių.
- Paruoškite priedus: supjaustykite ir į atskirus indelius sudėkite salotas, pomidorus. Ant stalo padėkite padažus, tarkuotą sūrį.
- Pašildykite tortilijas orkaitėje, mikrobangų krosnelėje arba sausoje keptuvėje.
- Dėkite ant stalo pašildytas tortilijas ir leiskite kiekvienam susidėlioti savąjį tako.
Jei pakuotėje liko nepanaudotų tortilijų, pakuotę sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve – tortilijos dar kelias dienas išliks šviežios. Galėsite kada panorėję pasigaminti kesadilijų!
Carnitas – tako su plėšyta kiauliena
Carnitas – su lėtai kepta plėšyta kiauliena ruošiami tako populiarūs Meksikoje ir JAV. Jei nenorite plėšytos kiaulienos ruošti patys, ieškokite parduotuvėse jau paruoštos.
Reikės:
- 600 g kiaulienos nugarinės;
- 1 pak. prieskonių mišinio takams „Santa Maria“;
- 1 apelsino;
- aliuminio folijos.
Patiekimui:
- mažų arba vidutinio dydžio tortilijų „Santa Maria“;
- švelnaus tako padažo „Santa Maria“;
- 100 g grietinės;
- 1 mango;
- šviežių kalendrų.
Gaminimas:
- Padėkite mėsą ant folijos ir įtrinkite takų prieskonių mišiniu.
- Prieskoniais įtrintą mėsą susukite į aliuminio foliją, dėkite į kepimo indą ir kepkite orkaitėje 150°C temperatūroje apie 90 minučių.
- Iškepusią mėsą išimkite iš orkaitės ir naudodami dvi šakutes, suplėšykite į nedidelius gabaliukus. Juos apipilkite apelsino sultimis.
- Mangą supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Tortilijas pašildykite pagal instrukcijas ant pakuotės.
- Ant tortilijos dėkite plėšytos kiaulienos, mango, gardinkite takų padažu ir grietine. Apibarstykite kalendromis ir skanaus!
Tako su kepintais avinžirniais ir cukinijomis
Greitai paruošiamas tako receptas tiems, kas ieško idėjų takams be mėsos. Avinžirniai suteiks sotumo, o kepintos moliūgų sėklos – skanaus traškumo.
Reikės:
- 400 g avinžirnių;
- 1/2 cukinijos;
- 250 g raudonų vyšninių pomidorų;
- 70 g sėjamųjų gražgarsčių;
- 1 pak. fetos sūrio;
- 100 g moliūgų sėklų;
- prieskonių mišinio „Santa Maria Fajita“;
- 0,5 a. š. druskos;
- švelnaus tako padažo „Santa Maria“;
- mažų tortilijų „Santa Maria“.
Gaminimas:
- Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje kartu su druska. Supilkite į indelį ir atidėkite.
- Cukinijas supjaustykite mažais kubeliais, pomidorus – ketvirčiais. Nuplaukite gražgarstes, sutrupinkite feta sūrį.
- Į įkaitintą keptuvę pilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite avinžirnius kartu su cukinija, kol jie pradės įgauti spalvą. Sumažinkite kaitrą, berkite „Fajita“ prieskonių mišinio, išmaišykite ir kepkite dar 2 minutes.
- Pašildykite tortilijas pagal instrukcijas ant pakuotės.
- Ant tortilijos dėkite gražgarsčių, vyšninių pomidorų ir porą šaukštų apkeptų avinžirnių su cukinijomis. Paskaninkite takų padažu, fetos sūriu ir skrudintomis moliūgų sėklomis.
Nachos – užkepti kukurūzų traškučiai
Reikės:
- 400 g maltos jautienos; prieskonių mišinio takams „Santa Maria“;
- kukurūzų traškučių „Santa Maria Nacho“;
- mirkomojo padažo „Santa Maria Dip Nacho Cheese Style“;
- 200 g tarkuoto sūrio;
- aitriosios chalapos (jelapeno) paprikos;
- švelnaus tako padažo „Santa Maria“;
- gvakamolės.
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C.
- Apkepkite maltą mėsą, kol joje esantis skystis išgaruos ir mėsa pradės skrusti. Įberkite tako prieskonių mišinio, įpilkite vandens ir išmaišykite. Neuždengę troškinkite maždaug 5–10 minučių.
- Kepimo inde išdėliokite kukurūzų traškučius, apibarstykite sūriu, malta mėsa, ant viršaus išdėliokite aitriąsias Chalapos (jalapeno) paprikas, apliekite čederio sūrio padažu ir dar apibarstykite tarkuotu sūriu.
- Kepkite orkaitėje maždaug 5–7 minutes, kol sūris išsilydys.
- Patiekite su tako padažu, grietine ir gvakamole.