VMVT specialistai atsako į dažniausiai šia tema užduodamus klausimus.
Kaip kandys patenka į maisto produktus?
Šie kenkėjai dažniausiai patenka į sandėlius kartu su grūdais ir kitais produktais arba su tuščiais maišais, be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės.
Jeigu sandėliavimo patalpos nepakankamai dažnai ir kokybiškai dezinfekuojamos, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos.
Ką labiausiai puola maistinės kandys?
Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kt.
Kaip veisiasi maistinės kandys?
Maistinės kandys (lot. plodia interpunctella) mėgsta šiltą ir drėgną aplinką.
Jos yra apie 1 cm ilgio su rusvai rudais, bronzos atspalvio sparnais ir šviesia juosta prie galvos. Kandžių vikšrai yra taip pat apie 1 cm ilgio, rusvai balti, rudomis galvomis.
Suaugusios maistinės kandys nesimaitina, jų vienintelis tikslas yra daugintis ir padėti kiaušinėlius, kurių per savaitę padeda iki 200 ir daugiau.
Maistinių kandžių gyvenimo trukmė yra 28 dienos.
Daugiausiai žalos daro lervos ir vikšrai, jie maitinasi maistu, regzdami smulkų tinklą, kuriuo sukabina maisto likučius ir palieka ekskrementus, taip sugadindami maistą. Vikšrai gali pragraužti plastmasinius maišelius ir kartoną.
Svarbu laiku pastebėti ir sunaikinti užkrato židinį
Daugeliui siaubą keliantis radinys – kirmėlės, besiraitančios produktų pakuotėse, kruopose ar kitur.
Specialistai perspėja, kad aptikus kandžių, nebūtina iš karto griebtis kenksmingų žmogaus sveikatai cheminių priemonių ar purškiklių.
Pirmiausiai reikėtų rasti šių kenkėjų židinį ir jį paprasčiausiai išmesti. Visų pirma, derėtų atidžiai apžiūrėti laikomus birius ir sausus produktus.
Dažniausiai tokiuose produktuose pastebimos lervų išnaros, kokonai, išmatos ar pačios kandys.
Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį.
Sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti lentynas, spintelių ir spintų plyšius, sienas ir lubas, į vandenį įpylus valgomojo acto.
Kaip gintis nuo maistinių kandžių?
Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių.
Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, stengtis, kad jose būtų nors minimalus vėdinimas.
Birius maisto produktus patartina laikyti sandariuose induose.
Kartkartėmis būtina nuvalyti šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus.
Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi prevencijos priemonė.
Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse?
Maisto gamybos ir prekybos įmonėse įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos nuolat valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjams naikinti įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai.
Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją.
Praktiški patarimai gyventojams
Kad nereikėtų kovoti su besiraitančiomis kirmėlėmis, išmesti maistą, gyventojams patartina imtis prevencijos priemonių.
Kandims patrauklus maistas turėtų būti laikomas sandariai.
Taip pat svarbu apžiūrėti parduotuvėse perkamas pakuotes, ar nematyti gyvų vabzdžių, jų lervų, kad neparsineštumėte užkrato į namus.
Natūralios ir visiškais saugios priemonės nuo kandžių – džiovintos levandos maišeliuose, vatos tamponai, suvilgyti eteriniame kėnių aliejuje.
Kandys nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų kvapo.
Puikios sąjungininkės kovoje su kandimis gali būti ir gėlės – snapučiai (pelargonijos), dilgėlės(coleus), tačiau didžiausias kandžių priešas – švara.