• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Maistas – daugiau nei kuras. Kuras ir tas praturtinamas, kad būtų palankesnis automobiliui, kad variklis negestų, kad funkcionuotų ilgesnį laiką. Tenka apgailestauti, kad maisto pramonė dažnai žmonėms siūlo menkavertį perdirbtą maistą.

„Maistas – daugiau nei kuras. Kuras ir tas praturtinamas, kad būtų palankesnis automobiliui, kad variklis negestų, kad funkcionuotų ilgesnį laiką. Tenka apgailestauti, kad maisto pramonė dažnai žmonėms siūlo menkavertį perdirbtą maistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors žaliavų kokybė turi atitikti privalomuosius reikalavimus, maisto technologai cukraus, druskos, riebalų kiekius gali dėti savo nuožiūra, gali net pašalinti skaidulines medžiagas, vitaminus.

REKLAMA

Labiausiai maisto pramonei apsimoka naudoti rafinuotus, dezodoruotus ar net hidrintus riebalus, nes nuo jų nepasisotinama, nejaučiamas tikrasis aliejaus skonis, produktai neatrodo riebūs, todėl nuperkama ir suvalgoma daugiau“, - teigia maisto technologė R. Bogušienė.

R. Bogušienė teigia, kad visų mėgstami avižiniai sausainiai taip pat gali būti sveikatai nepalankūs. Nes gamindamas juos maisto technologas įdės teisės aktų reikalaujamus 20 proc. avižų produktų, o didžiąją dalį sudarys rafinuoti kvietiniai miltai ir daug cukraus.

REKLAMA
REKLAMA

Juk būtina maisto technologo sukurto produkto sąlyga – perkamumas. O pirks tada, kada bus „skanu“. Lieka tik „skanu“ su dominuojančiais rafinuotais produktais, tuščiomis kalorijomis ir stipriu saldžiu skoniu.

„Sveiko maisto šventėje pasidalinsiu žiniomis ir maisto technologės patirtimi, kiek cukraus suvartojame kasdien ir kiek jo pakanka mūsų organizmui. Ar yra naudingų riebalų? Kodėl kepyklėlės, įsisteigusios prie kiekvieno namo kampo, žmonijai kelia sveikatos problemų ir kaip pasikeitus gaminių sudėčiai galėtume išsaugoti sveikatą“, - sako viena iš Sveiko maisto šventės organizatorių Raminta Bogušienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valgymui skirtas stalas – šeimos altorius „Vaikai labai greitai užauga“, - taip sako daugelis mūsų. Gal tai sakydami pripažįstame sau, kad nesuspėjome įdiegti, pripratinti prie sveiko gyvenimo būdo. Laimingi tie, kurie pamena maisto gaminimo ir jo laiminimo su vaikais akimirkas.

REKLAMA

Laimingi tie, kuriems niekada netrūkdavo laiko gaminti ilgiau kartu nei įprasta tą daryti vienam. Greitas maistas, greito valgymo įgūdžiai ne iš visų šeimų išstūmė šviežią, pačių gamintą, išmylėtą maistą“, - įsitikinusi D. Kunčienė.

Pasak mitybos kultūros puoselėtojos Danutės Kunčienės, valgymui skirtas stalas – tai šeimos altorius. Nuo savo demonstruojamo elgesio prie stalo auginame vaiką, valgantį sveiką maistą. Maistą, nesugadintą neigiamų emocijų, plepalų, skubėjimo.

Žolinčių akademijos prezidentė D. Kunčienė pasidalins savo patirtimi, kaip su vaikais raugti daržoves, uogas, žoles ir kaip jas gardinti, kiekvienas galės paragauti rauginto moliūgo, morkos, krieno šaknies.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų