„Dauguma įsivaizduoja, kad kavos aparatas yra kaip šaldytuvas ar skalbimo mašina, kurį tereikia įjungti ir palikti.Bet tai yra įrenginys, kuris reikalauja nors ir nesunkios, tačiau reguliarios priežiūros – išpilti vandenį, išvalyti nuosėdas, nuvalyti pieno nuosėdas“, teigia K. Bražys.
Norint, kad kavos aparatu ruošiamos kavos skonis nebūtų kaip tiesiog puodelyje plikomos, aparate turi būti nuolat palaikoma švara. Nors šiuolaikiniuose automatiniuose kavos aparatuose yra daugybė jų priežiūrą palengvinančių funkcijų, o priežiūros priemonių gausu, tačiau minimaliai juo rūpintis vis tiek reikia. „Norint gauti aukščiausios kokybės kavos, aparatas mainais reikalauja meilės, o iš šiukšlių dėžės gera kava nebėga“.
Dažniausios priežiūros reikalaujanti kavos aparato vieta – pieno sistema. Ją dienos pabaigoje svarbu išplauti, kadangi ilgiau stovintis pienas turi polinkį rūgti. Pieno sistemai reikalingas skalavimas, kurį geriausia atlikti naudojant antibakterinius skysčius. Šiuo būdu pašalinamos bakterijos, kurios skatina rūgimą.
Kita, bene svarbiausia kavos aparato priežiūros procedūra – nukalkinimas. Aparatas apie jos reikalingumą praneša pats. Nukalkinimo dažnumas labiausiai priklauso nuo vandens kietumo (jį galima nustatyti prie aparato pridedama juostele). Jei naudojate vandens filtrą, svarbu išimti jį prieš nukalkinimo procedūrą, o nukalkinus pakeisti filtrą nauju. Filtrą keisti reikia rečiausiai kas du mėnesius. Svarbu keičiant filtrą nepamiršti nurodyti to aparato nustatymuose.
K. Bražys atkreipia dėmesį į svarbią detalę, apie kurią dažnai nepagalvoja kavos aparato savininkai: „Dėl prastos aparato priežiūros ir užkalkėjimo atsiradę gedimai nėra tvarkomi garantinio serviso“. Nereikėtų tikėtis, kad garantinis servisas padengs ir pieno sistemos užsikišimo problemas – už šį remontą teks mokėti patiems.
Nereikėtų pamiršti, kad kava yra maisto produktas, kurį vartojame kasdien, tad aparate turėtų būti palaikoma atitinkama švara. „Į mūsų servisą atvežami net ir pelėsio viduje turintys kavos aparatai“, sakė K. Bražys.
Kadangi kavos aparato viduje oras necirkuliuoja ir ten yra šilta, ilgai stovinčios kavos apnašos ir likučiai gali pradėti pelyti. Preso virimo mechanizmą reikėtų bent kartą per savaitę gerai išplauti po bėgančiu vandeniu. Taip pat naudojami specialūs lubrikantai, kuriais reikia sutepti judančias dalis.
Norint pašalinti vidines kavos nuoviras, reikėtų reguliariai atlikti valymo funkciją, kuriai naudojamos valymo tabletes. Apie šios procedūros reikalingumą irgi praneša pats aparatas.
„Kavos draugo“ specialistas apibendrina, kad smulkūs priežiūros dalykai, kurie neatliekami laiku, veda prie stambesnių remontų, tad nereikėtų ilgai delsti ir kilus gedimams kreiptis į specializuotą servisą.