Sveikiausia duona - ruginė
Naudingiausia mūsų organizmui yra lietuviška, mūsų prosenelių kepta ruginė duona. Pakanka suvalgyti tik vieną riekę, kad pajustumėme jos suteikiamą ilgalaikį sotumo jausmą. Tai vyksta dėl rugių skaidulų, kada būtent joms išbrinkus skrandžio sultyse, pasijuntame sotūs.
Be to, ruginė duona turi begalę teigiamų savybių. Ji reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina kasos veiklą, mažina cholesterolį, taip pat padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas bei riebalų perteklių. Vis dėlto, dėl didelio rūgštingumo, ruginė duona tinka ne kiekvienam. Turintiems problemų dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo, šio produkto patartina vengti. Tačiau jei panašių bėdų neturite, ruginės duonos skonis priimtinas, galite valgyti drąsiai, nesibaimindami priaugti papildomo svorio, kadangi ši duona itin nekaloringa, ir džiaugtis jos teikiamomis naudingomis savybėmis.
Baltos duonos verta atsisakyti
Baltų miltų duona, batonas, nėra pats geriausias pasirinkimas mūsų sveikatai ir figūrai, nors pas dažną pirkinių krepšyje būtent šį produktą ir galime išvysti. Baltos duonos, batono kaloringumas yra gana didelis (pavyzdžiui, 100g. galima rasti iki 270 kcal.), šio produkto angliavandeniai greitai pasisavinami, todėl sotumo jausmas būna staigus ir trumpas. Be to, taip sukeliami greiti cukraus kiekio kraujyje pokyčiai.
Jei baltos duonos visiškai atsisakyti sudėtinga, stenkitės ją vartoti saikingai (1 – 2 riekes per dieną). Be to, atsiminkite, kad iš visų duonos rūšių, būtent šioje E priedų galima rasti daugiausiai. Pilno grūdo produktai
Bet kurie viso grūdo produktai, žinoma, tarp jų ir duona, yra žymiai sveikesni, nei produktai, pagaminti iš smulkiai maltų grūdų. Pilno grūdo gaminiuose išlieka daugelis vertingų grūdų savybių, ypač vertinamos yra viršutinės grūdų luobelės.
Tikra pilno grūdo duona yra pagaminta iš rupaus malimo nevalytų miltų. Visgi dažnai gamintojai viso grūdo duoną vadina gaminius, kuriuose gausu įvairiausių sėklų, džiovintų vaisių ar augalinių riebalų. Tokiuose produktuose ypač daug kalorijų ir mažai vertės, tad būtina nepamiršti patikrinti gaminio sudėties.