Šiemet pasirodžius sociologinių tyrimų rezultatams apie lietuvaičių teikiamą pirmenybę virtuvės remontui, bendrovė „Smart & Easy“ nusprendė sužinoti, kokia yra šios svarbiausios namų ūkio dalies būklė. Atsakymo į šį klausimą ieškoma socialiniame tinkle „Facebook“. Įsteigus 5 000 Lt vertės pagrindinį prizą naujiems virtuvės baldams įsigyti, klaipėdiečių įkurta bendrovė gavo galimybę pažvelgti į vienos pagrindinių namų zonos būklę „Facebook“ vartotojų akimis.
Aktyviai konkurse „Mano baisiausia virtuvė“ dalyvaujančių „Facebook“ vartotojų atsiųstos nuotraukos leidžia daryti prielaidą - nesutampantys norai ir galimybės nėra vienintelė baisiausios lietuviškos virtuvės atsiradimo priežastis.
Apie gražią, stilingą, funkcionalią virtuvę svajoja kiekvienas, tačiau ne visi sugeba kritiškai pasižiūrėti į tai, ką turi. Komunikabilesni konkurso dalyviai kritikuoja vieni kitus už nevalyvumą, netvarką ten, kur ruošiamas maistas – nešvarius virtuvės rakandus, sovietinius laikus menančias ir veikiančias, bet neprižiūrėtas kaitlentes. Kritikos strėlės lekia į konkurso dalyvius, kurių nuotraukose užfiksuoti virtuvės baldai yra persikreipę, nelygiai sukabintos ant sienų spintelės, nevienodo aukščio, atmestinai prisuktos durelės. Gal vyrai nebežino, kokia yra atsuktuvo ar plaktuko paskirtis? Retro stiliaus šaldytuvai, senoviškos kriauklės, ergonomiškus baldus atstojančios medinės lentynos – dalies konkurso dalyvių kasdienybė virtuvėje. Oro švarą nuo maisto ruošos kvapų apsaugantys gartraukiai, modernios kaitlentės, mikro bangų krosnelės – reti „svečiai“ virtuvėse. Vietoj jų šalia senamadiškų šaldytuvų ir kriauklių virtuvėse įsikūrusios su maisto ruoša nieko bendra neturinčios skalbyklės.
Kai kurių konkurso dalyvių virtuvės yra tokios būklės, kad sunku įsivaizduoti jų naudojimą pagal paskirtį: per virtuvės teritoriją besidriekiantys vamzdžiai, kriauklė, šaldtyvas ir viryklė – standartinis minimumas. Tuo tarpu spintelių trūksta arba nėra visai, o visus laisvus plotus ant grindų, spintelių, palangių užima puodai, lėkštės ir kiti rakandai.
„Panašu, kad pagrindinė konkurso „Mano baisiausia virtuvė“ dalyvių bėda – ne pinigų stygius virtuvės remontui, o neūkiškumas ar neteisingas virtuvės išplanavimas: „Auksinė taisyklė – tinkamas pagrindinės buitinės technikos išdėstymas virtuvėje. Idealu, kai viryklė, šaldytuvas ir kriauklė surikiuojami taip, kad sudarytų savotišką „trikampį“ – šiuo atveju judėjimas tarp jų, nuo vieno prie kito yra pats efektyviausias. Tuo tarpu konkurso dalyvių virtuvėse įprastai kriauklė, šaldytuvas ir viryklė yra vienoje tiesiojoje“,- sakė bendrovės „Smart & Easy“, kuriai priklauso prekės ženklas „Easy Kitchen“ vadovas Marius Aleksynas.
Anot jo, iš nuotraukų susidaro įspūdis, kad mažuose butuose sovietiniais laikais statytuose daugiaaukščiuose gyvenantys žmonės tiesiog nežino, kaip tinkamai išnaudoti nedideles virtuvių erdves. Dešimties kvadratinių metrų virtuvė – tai ne nuosprendis, o būtinybė išnaudoti erdvę visomis kryptimis. Pavyzdžiui, pakabinamos spintelės daromos aukštesnės, iki pat lubų. Tokiu būdu didėja ir virtuvės funkcionalumas, ir naudingasis plotas.“
Kas yra baisiausios Lietuvoje virtuvės šeimininkas, Naujųjų metų išvakarėse nuspręs patys „Facebook“ vartotojai, balsuojantys už dalyvių nuotraukas.