Kasdienis stresas daro neigiamą įtaką jūsų kraujui. Stenkitės nesijaudinti ir vengti stresinių situacijų. Mokslininkai pastebėjo, kad tie, kurie stengiasi, tiems pavyksta. Kiekvienas turi savą metodą, kaip kovoti su stresu. Vienas jų – talismanai. Turėkite darbe savo „žaisliuką“, maigykite jį rankose, žiūrėkite į jį, ir galbūt netrukus pastebėsite, jog jaučiatės daug atsparesni stresui.
Šis elementas labai svarbus kraujo stiprinimui. Žmogaus organizmas geriausiai pasisavina geležį iš:
raudonos mėsos,
kepenėlių,
paukštienos,
žuvies.
Taip pat geležis randama šiuose produktuose:
kiaušiniuose,
špinatuose,
burokėliuose,
brokoliuose,
šparaginėse pupelėse,
moliūguose,
migdoluose,
graikiniuose riešutuose,
nesmulkintuose grūduose,
ankštinėse daržovėse,
sojos pupelėse,
džiovintuose vaisiuose,
slyvose,
mėlynėse,
spanguolėse,
kriaušėse,
bananuose,
vyšniose.
Vegetarai turėtų valgyti daugiau geležies turinčio maisto. Be to, rekomenduojame mitybą papildyti jūros gėrybėmis bei žuvimi.
Vitaminas C
Geležis, gaunama iš daržovių, pasisavinama sunkiau. Tokiu atveju vitaminas C atlieka pagalbinę funkciją: padeda žmogaus organizmui absorbuoti geležį. Šis vitaminas saugo raudonąsias kraujo ląsteles.
Vitamino C gausu:
citrusiniuose vaisiuose,
brokoliuose,
špinatuose,
„Briuselio“ kopūstuose,
žiediniuose kopūstuose,
cukinijose,
pomidoruose,
petražolėse,
paprikose.
Vitaminas B2 ir B12
Vitaminas B12 itin svarbus raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Šio vitamino rasite:
kepenėlėse,
kiaušiniuose,
lašišoje,
jautienoje,
piene,
sojos pupelėse,
ankštinėse daržovėse,
žaliose lapinėse daržovėse,
bulvėse.
Vitaminas B2 greitina geležies įsisavinimą žarnyne. Šio vitamino šaltiniai:
pienas,
kiaušiniai,
grybai,
jogurtas,
žuvis,
brokoliai,
žaliosios lapinės daržovės.
Vitaminas E
Jis apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio bei lėtina senėjimo procesus. Vitamino E šaltiniai:
saulėgrąžos,
artišokai,
špinatai,
migdolai,
alyvuogės,
brokoliai,
kiviai.
Vitaminas A
Jis rūpinasi geležies pasiskirstymu kraujyje. Vitamino A gausu:
piene,
kiaušiniuose,
saldžiosiose bulvėse (batatuose),
morkose,
špinatuose.