• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykinis laikotarpis – tai metas, kai džiaugiamės artimųjų draugija, įvairiais patiekalais ir spalvingomis dekoracijomis. Tai laikas, kai etiketas tampa ypač svarbus.

Velykinis laikotarpis – tai metas, kai džiaugiamės artimųjų draugija, įvairiais patiekalais ir spalvingomis dekoracijomis. Tai laikas, kai etiketas tampa ypač svarbus.

REKLAMA

Tad etiketo lektorė ir „Instagram“ paskyros „raffine etiketas“ įkūrėja Emilija Ždanovič-Pečkienė pataria, kaip pasiruošti šventėms ir prie šventinio stalo išlaikyti pagrindinius etiketo principus.

E. Ždanovič-Pečkienė sako, kad apie velykinius sveikinimus reikėtų pagalvoti iš anksto. Jei planuojate siųsti atviruką, įvertinkite laiką, kad šventinis atvirukas pasiektų adresatą iki šv. Velykų.

„Gavę atviruką – neignoruokime, padėkokime. Jei planuojate sveikinti telefonu, geriausia tai padaryti likus kelioms dienoms iki šv. Velykų. Skambučiai Didįjį šeštadienį ar šv. Velykų dieną – nėra gera mintis. Šias dienas būkime ir leiskime kitiems būti bendrystėje su artimiausiais žmonėmis“, – sako etiketo lektorė.

Ar esate geras svečias?

E. Ždanovič-Pečkienė sako, kad geras svečias yra tas, kuris šiek tiek vėluoja. Jei į dalykinį susitikimą privalu atvykti laiku, tai einant į svečius reikėtų pavėluoti ir atvykti 5–15 minučių vėliau. 

REKLAMA
REKLAMA

„Geras svečias visada ateis su dovana šeimininkams. Būdamas svečiuose nekritikuos, neprašys apžiūrėti buto ar namo, negailės komplimentų, valgys ir gers tai, ką pasiūlo šeimininkai, neužduos netaktiškų klausimų ir išeis laiku namo.

REKLAMA

Ko gero įdomiausias gero svečio kriterijus ir iškalbingas gestas, kurį toli gražu ne visi praktikuoja, yra atsinešti švarią pakaitinę avalynę. Švenčių metu norime atrodyti gražiai, būti pasipuošę, o atėję į svečius nusiauname lauko avalynę ir vaikštome su kojinėmis, pėdkelnėmis ar svetimomis šlepetėmis ir taip gadiname visą įvaizdį.

Pravartu yra pasirūpinti ir su savimi atsinešti mūsų įvaizdžiui tinkančią švarią avalynę“, – pataria etiketo lektorė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako, kad geras svečias neturėtų būti išrankus ir turėtų paragauti šeimininkų paruoštų patiekalų:

„Pasiruošimas šventėms reikalauja nemažai laiko ir pastangų, todėl natūralu, kad šeimininkams kyla kartais perdėtas poreikis visus viskuo pavaišinti, o kai atsisakome, girdime komentarą „nejaugi neskanu?“. 

Reikia suprasti, kad jie tiesiog nori būti įvertinti. Dažniausiai šeimininkams pakanka išgirsti, kad jų įdėtas darbas ir noras pagaminti skanius patiekalus yra vertinami, todėl negailėkime komplimentų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etiketo lektorė pasakoja, kad sakyti, jog laikomės dietos nėra gera mintis, nes tuoj pat pasipils komentarai: „tokia liekna, privalai valgyti daugiau“, „tai va, kodėl taip sublogai“ arba „juk šventės, kokios gali būti dietos“.

„Atsisakydami papildomos porcijos, pirmiausia, pagirkime, o tuomet mandagiai atsisakykime. šv. Velykas švenčiame dvi dienas, todėl tikrai nesuvalgysime daugiau negu įprastai“, – pasakoja moteris.

REKLAMA

Prie velykinio stalo pasiūlykite pagalbą

E. Ždanovič-Pečkienė teigia, kad vienas iš mandagių gestų – pasiūlyti pagalbą ruošiant šventinį stalą. 

„Normalu yra susitarti, kas ką gamina ir, ką atneša ant stalo, ypač tai aktualu vegetarams ir veganams, kurių adresu vis dar siunčiamos replikos tokios kaip „juk šiandien gali suvalgyti mėsos“ arba „vištiena tai ne mėsa“.

Gaminant patiekalus, kuriuos planuojame neštis į svečius, svarbu yra pagaminti ne tik sau bet tiek, kad kiekvienas galėtų paragauti“, – pataria etiketo lektorė. Etiketo lektorė Emilija sako, kad verta atkreipti dėmesį į kiaušinio valgymo etiketą ir tradicijas. 

REKLAMA

„Prie šv. Velykų stalo daužiame spalvotus kiaušinius, o vėliau, kai abu margučio galai sudaužyti, jį nulupame. 

Kiaušinio lukštus paliekame lėkštėje, maisto likučiams skirtoje vietoje, tai yra, kairėje viršutinėje dalyje, bet ne ant krašto, nes tai – dekoratyvinė dalis, kuri turi likti švari. 

Nuluptą kiaušinį supjaustome perpus ir valgome šakute ir peiliu. Jei norime užkandį pagardinti druska, kuri pateikiama atviroje druskinėje, pirmiausia, šaukšteliu dedame į lėkštę dešinėje dalyje, neberiame ant kiaušinio tiesiai iš šaukštelio. Padažus, pavyzdžiui, krienų, iš bendro indo taip pat perdedame į lėkštę“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etiketo lektorė Emilija sako, kad yra ypatingų šv. Velykų šventės dekoravimo etiketo reikalavimų:

„Velykinio stalo ir aplinkos puošyba turėtų atspindėti šventės dvasią bei gamtos prabudimą. Kadangi pagrindinė šventinio stalo puošmena – margučiai, nereikėtų stalo apsunkinti perdėtu dekoru. 

Rekomenduočiau apeiti visas parduotuvių siūlomas vienkartines dekoracijas. Dekoracijų dairykimės gamtoje – jos įneš pavasario į namus, o Velykinis stalas atrodys natūraliai ir stilingai.“

kiaušinį valgyti su šakute?
Šiukštu nerašinėkite tokių pavadinimų- prisidarote didelės gėdos!
Kiaušininis etiketas
Kiaušininis etiketas
o kaipgi kitaip? Kas matė lenkų serialą "Keturi tankistai ir šuo" tikrai prisimena ir žino kiaušinio valgymo etiketą :D
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų