Kaip tinkamai prižiūrėti agurkus šiltnamyje, kodėl gelsta jų lapai bei apkarsta vaisiai, naujienų portalui tv3.lt pasakojo Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto dr. Julė Jankauskienė.
Nepamirškite pakankamai laistyti agurkus
Trys pagrindiniai agurkų priežiūros darbai vasarą – augalų laistymas, tręšimas ir derliaus rinkimas, aiškina specialistė. Laistymas itin svarbus, o kaip dažnai ir kaip gausiai laistyti priklauso nuo keleto aspektų.
„Augalams žydint ir pradėjus megzti vaisius, laistykite dažna, bet po mažiau, nes agurko šaknys išsidėsčiusios sekliai, 15-20 cm gylyje. Jei oro temperatūra aukšta, agurkus laistykite kasdien. Vėsiomis dienomis augalus laistykite kas antrą dieną. Derėjimo metu agurkus laistykite gausiai“, – aiškino J. Jankauskienė.
J. Jankauskienė primena, jog augalų negalima laistyti šaltu vandeniu, jis turėtų būti įšilęs, taip pat svarbu parinkti tinkamą paros metą:
„Laistykite šiltu, 22-25 laipsnių vandeniu, pirmoje dienos pusėje, stenkitės neaplieti lapų ir nesuplukti žemės. Paprasčiausia vandenį sušildyti induose, į kuriuos pripilama vandens ir jie laikomi saulėtoje vietoje, taip vanduo sušyla natūraliai.“
Šiltnamyje esant sunkiai dirvai, o po laistymo susidaro pluta, būtina dirvą papurenti – tai reikalinga, kad prie šaknų prieitų oras. Specialistė sako, kad dirvą reikia purenti negiliai, nes jų šaknys išsidėsčiusios sekliai.
Taip pat formuokite augalą – pašalinkite nudžiūvusius ir kitaip pažeistus lapus ir apatines derėjusias atžalas.
„Formuojant augalus pašalinkite ligotus, geltonus ir sudžiūvusius lapus. Šalinkite apatines derėjusias atžalas, augalai geriau vėdinsis, mažiau plis ligos. Šiuos darbus atlikite pirmoje dienos pusėje, kad apdžiūtų žaizdos. Tą dieną, kai skinate lapus ar vaisius, augalų nelaistykite“, – pataria J. Jankauskienė.
Agurkų tręšimas
Svarbus ir augalų tręšimas – jis reikalingas ir skinant derlių. Atsižvelkite į tai, kad agurkai nepakenčia didelės druskų koncentracijos, todėl reikėtų tręšti dažniau, bet po nedaug, ypač, pabrėžia specialistė, augalams žydint bei mezgant vaisius.
„Geriau tręškite augalus ištirpintomis trąšomis, t. y. trąšų tirpalu. Agurkus galite tręšti raugintu mėšlu, 1 litras rauginto mėšlo į 9-10 litrų vandens. Gausite gerą rezultatą, kai į kibirą šio tirpalo įdėsite 50 gramų pelenų. Vegetacijos metu agurkus tręškite atsižvelgiant į maisto medžiagų kiekį dirvoje bei augalų būklę ir augalų augimo tarpsnį. Naudokite kompleksines trąšas, kalcio salietrą ir magnio sulfatą”, – kalbėjo pašnekovė.
Po pirmosios augalų derėjimo bangos, kai augalai nusilpsta ir apmiršta dalis lapų bei šaknų, specialistė pataria augalų atjauninimui sumažinti šltnamyje nakties temperatūrą iki 16-17 laipsnių ir patręšti karbamidu, 50-60 g/m2 per šaknis.
„Kai išryškėja atskirų maisto elementų trūkumas, augalus tręškite vienanarėmis trąšomis. Jei augalų lapai šviesūs, agurkus tręškite amonio salietra, 10 g/10 l vandens. Papildomai tręšiant agurkus kompleksinėmis trąšomis, tirpalo koncentracija turėtų būti 0,15-0,2 proc. (15-20 g/10 l vandens). Augalus tręškite reguliariai, bet ne per daug“, – apie tręšimą pasakojo J. Jankauskienė.
Nepamirškite vėdinti šiltnamio – taip išgaruos perteklinė drėgmė ir bus sumažinta per didelė oro temperatūra. Svarbu paminėti, kad agurkai nepakenčia skersvėjo, todėl atidarykite langus šiltnamio viršuje, pataria specialistė.
Paaiškino, kaip dažnai skinti derlių
Ne vienam tenka susidurti su problema, kai ima gelsti augalo lapai. J. Jankauskienė pažymi, kad tai gali lemti kelios priežastys – gali būti, kad augalai susodinti per tankiai, yra pažeista šaknų sistema arba augalui trūksta maisto medžiagų.
„Jei augalai pasodinti per tankiai, augalams trūksta šviesos ir lapai pradeda gelsti. Esant maisto medžiagų trūkumui, agurkų lapai taip pat pradeda gelsti. Maisto medžiagų gali trūkti, jei yra per žema grunto temperatūra ir augalai jų nepasisavina.
Kai dirva šiltnamyje šalta, supuolusi, joje trūksta oro, tada lapai taip pat gelsta. Po intensyvaus vaisų skynimo agurkų lapai gali gelsti, nes vaisių augimui reikia daug maisto medžiagų. Todėl intensyvaus derėjimo metu juos reikia pakankamai tręšti azoto trąšoms.
Agurkų lapai gelsta, kai pažeista šaknų sistema – gal tai liga, gal mechaninis pažeidimas“, – aiškina specialistė.
Pradėjus skinti užmegztus vaisius, pačioje pradžioje tai reikia daryti kone kasdien, o vėliau galima skinti ir rečiau:
„Derėjimo pradžioje agurkų vaisius skinkite dažnai – kas 1-2 dienas, o vėliau kas antrą dieną. Kuo dažniau skinami vaisiai, didėja augalų derlius.
Nepalikite netaisyklingos formos vaisių. Juos nuskinkite, kad netrukdytų formuotis kitoms užuomazgoms bei nealintų augalo.“
Kartais tenka nusivilti, kai atsikandus vos nuskinto agurko jis būna apkartęs ir burnoje juntamas itin nemalonus skonis. Jei norite, kad vaisiai nebūtų kartūs, rinkitės hibridines veisles, nes jų vaisiai neapkarsta:
„Vaisių kartumas yra agurkų genetinė savybė. Šiuolaikinių hibridų vaisiai nėra kartūs, nes genetiškai šie augalai negamina kartumo suteikiančios medžiagos – kukurbitacino ir auginimo sąlygos neturi įtakos vaisių kartumui.
Senų veislių, kurios neturi tokios savybės, vaisiai gali būti kartūs dėl nereguliaraus augalų laistymo, aukštos temperatūros, didelių temperatūros svyravimų ir kitų nepalankių veiksnių.
Tačiau žinokite, kad kukurbitacinas turi gydomųjų savybių.“