„Pjaunu grybą“ ūkyje šeimininkauja brolis ir sesė, Audrius ir Aurelija. Savo ūkyje jie augina net tris, dar tikrai ne visiems pažįstamas grybų rūšis – šitake, Lion‘s mane (gericijus), Eringi (karališkoji kreivabūdė).
Šeima iš grybų gamina įvairiausius gardėsius, tačiau pagrindinis jų tikslas – ne maistas. Abu jie siekia parodyti, kad grybai yra pats tikriausias pagalbininkas ir sveikatai.
Ypač įspūdingas jų auginamas grybas, primenantis liūto karčius, pavadinimu Lion‘s mane. Jį valgydami, nė nepasakytumėte, kad valgote grybą – skonis daugiau primena jūros gėrybes. „Tai – medicininis grybas. Iš džiovinto šio grybo gaminami papildai atminčiai gerinti. Jie skirti dėmesio koncentracijai bei Alzheimerio ir demencijos prevencijai“, – pasakos Aurelija.
Moteris pripažins, kad nepaisant to, kad grybus valgo kone kiekvieną dieną, jie niekaip jai nepabosta, mat būdų, kaip juos paruošti, yra daugybė. Pati Aurelija naudoja juos tiek gamindama kiaušinienę, tiek sumuštinius ar įvarius troškinius.
Aurelija ir Audrius žiūrovus pakvies pasakojimui apie ilgą, tačiau be galo įdomų grybų auginimo procesą. Saviesiems auginti jiedu naudoja beržo bei alksnio rąstus.
„Labai svarbu medieną paruošti iš anksto. Pirmiausiai medį reikia nukirsti, ir tą daryti žiemą ar ankstyvą pavasarį, kol medis yra ramybės būsenoje ir neteka sula. Tada jis yra pats maistingiausias.
Nukirtus, palaikome rąstus maždaug 2-3 savaites, kad ištekėtų parazitiniai grybai, jei jie buvo okupavę medieną, o tada su specialiu grąžtu, priklausomai nuo rąsto diametro, prisigręžę skylių, į jas įskiepijame grybieną. O kad iš rąsto neišeitų drėgmė, neužpultų parazitai, vabzdžiai ir paukščiai, rąste padarytas skylutes reikia užpilti karštu vašku, – pasakos Aurelija.
Paruošti vieną rąstą, šeimą užtrunka apie 10 minučių. Tad keturiese, kol paruošia visus ūkyje esančius rąstus, jie užtrunka apie mėnesį.
„Tuomet nešame juos į pavėsį, užuovėją, ir laikome 1-2 metus, kol grybiena kolonizuoja visa rąstą. Tuomet metame juos į šaltą vandenį ir ten palaikome dar 1-2 paras. Vėliau juos sustatome atgal į vietą ir kažkur po 3-4 dienų turėtų pradėti formuotis grybai“, – pasakos Audrius, o Gian Luca negalės patikėti, kiek daug laiko užima visas procesas.
Įkvėptas šeimos pasakojimų, Gian Luca nuspręs pagaminti net du patiekalus – sumuštinius su kiaušiniais ir grybais bei grybais ir daržovėmis gardintus makaronus.
Sumuštiniams Gian Luca pasirinks gana greitai paruošiamus šitake grybus ir kreivabūdes. Pirmiausiai į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepinkite šalotinį svogūną, o vėliau sudėkite grybus. „Tuomet įpilkite šiek tiek vandens – jis grybus suminkštins“, – pasakos Gian Luca.
Kol grybai keps, supjaustykite petražoles, o kai ir jas įdėsite į keptuvę, papildomai viską pagardinkite druska ir pipirais.
Sumuštinių duoną apšlakstę alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir pipirų bei apkepinkite ją ant grilio. „O kol duona apskrus, grybus iš keptuvės sudėkite į atskirą indelį. Tuomet toje pačioje keptuvėje pradėkite kepti kiaušinį“, – pasakos Gian Luca.
Ir tai viskas – netrukus galėsite mėgautis vėlyviems pusryčiams puikiai tinkančiu patiekalu! Ant apskrudusios duonelės išdėliokite keptus grybus, kiaušinį, o ant viršaus užberkite parmezano sūrio.
Kitos grybų paslaptys ir receptas su makaronais – jau šio sekmadienio laidoje.
„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!