• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skatinant ekologinių produktų gamybą ir teikiant informaciją apie juos didžiausias Lietuvoje alkoholinių gėrimų gamintojas ryžosi investuoti į teisę žymėti produktus specialiu Europos Sąjungos ekologinės gamybos ženklu. „Mums teko rasti ekologiškų žaliavų, parengti visą technologinę gamybos schemą. Tai sudėtingas, itin daug laiko ir žinių reikalaujantis procesas. Didžiausiomis pastangomis šį tikslą pasiekėme per keturis mėnesius. Iššūkių buvo, bet rezultatas džiugina“ – tvirtino Algirdas Čiburys, AB „Stumbras“ rinkodaros direktorius. Investicija į ateitį

Skatinant ekologinių produktų gamybą ir teikiant informaciją apie juos didžiausias Lietuvoje alkoholinių gėrimų gamintojas ryžosi investuoti į teisę žymėti produktus specialiu Europos Sąjungos ekologinės gamybos ženklu. „Mums teko rasti ekologiškų žaliavų, parengti visą technologinę gamybos schemą. Tai sudėtingas, itin daug laiko ir žinių reikalaujantis procesas. Didžiausiomis pastangomis šį tikslą pasiekėme per keturis mėnesius. Iššūkių buvo, bet rezultatas džiugina“ – tvirtino Algirdas Čiburys, AB „Stumbras“ rinkodaros direktorius. Investicija į ateitį

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias Lietuvoje alkoholinių gėrimų gamintojas prisijungė prie projekto gegužės pabaigoje ir jau lapkričio gale planuoja išleisti pirmąjį ekologišką gėrimą – degtinę, ženklintą Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu.

REKLAMA

Ekologiškos degtinės gamybai skirtas visokeriopas dėmesys: pasirūpinta, kad būtų laikomasi ne tik techninių reikalavimų, buvo tobulinamas ir specialus filtravimo būdas – naudojami lino filtrai, taip pat sukurta ypatinga pakuotė. „Susidomėjimas ekologiškais produktais ir ekologija auga, todėl norime pasiūlyti vartotojams galimybę rinktis. Reikės nemažai laiko, kol žinios apie ekologiškų produktų vertę ir ženklinimą plačiai pasklis mūsų rinkoje, tačiau norisi žengti pirmyn, prisidėti prie pokyčių“, – komentavo A. Čiburys, pridurdamas, kad jau pradedami kurti ateities planai, susiję su ekologiškų produktų gamybos plėtra. Reikalavimų – daug

REKLAMA
REKLAMA

Ekologiškiems produktams keliami aukšti reikalavimai. Gamyboje draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus, sintetines trąšas ir pesticidus, genetiškai modifikuotas kultūras ir ingredientus, privaloma laikytis gyvūnų gerovės standartų ir kt.

Tik specialiu ekologinės gamybos logotipu ženklinti produktai informuoja, kad gaminys atitinka Europos Sąjungos (ES) ir nacionalinius reikalavimus, reglamentuojančius ekologinę gamybą. Leidimą savo produktą vadinti ekologišku ir naudoti minėtą ženklą suteikia nepriklausoma ES kontrolės įstaiga, kuri sertifikuotus ūkio subjektus vėliau tikrina bent kartą per metus. Trūksta žinių

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai Lietuvoje atliktos internetinės apklausos duomenimis, tik kiek daugiau nei trečdalis respondentų teisingai atsakė, kokius produktus galima laikyti ekologiškais ir tik penktadalis žinojo, kokiu ženklu žymimi ekologiški produktai, sertifikuoti Europos sąjungos (ES).

ES remiamo projekto „Ekologinių produktų informavimo ir skatinimo veiksmai Lietuvoje“ tikslas – užpildyti žinių spragas, informuojant ir šviečiant vartotojus apie ekologinius produktus, ūkininkavimą, ES ekologinių produktų ženklinimą, ir gerinti ekologiškų produktų pasiūlą. Todėl bus organizuojami įvairūs renginiai, kuriama informacinė medžiaga. Projektą 2013–2016 m. vykdo Baltijos maisto organizacija kartu su savo narėmis – maisto ir gėrimų pramonės įmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų