Pomidorai
Jei esate pripratę pomidorus pirkti parduotuvėje, kur jie visi apvalūs it kamuoliukai, nenustebkite turguje išvydę tikrą formų įvairovę: ir pailgi, ir rantuoti, ne tik raudoni, bet ir gelsvi, oranžiniai, žali. Sezono metu natūraliai išauginti pomidorai išsiskiria ypatingu skoniu ir aromatu. Rinkitės sodrios spalvos pomidorus, stangria odele, be įtrūkimų. Lengvai spustelėjus piršto pagalvėle pomidoras neturėtų būti kietas (tai ženklas, kad jis dar neprinokęs), bet ir ne pernelyg minkštas.
Kaip laikyti? Tik ne šaldytuve! Ten pomidorai ne tik praranda natūralų aromatą, bet ir greičiau genda. Geriausia pomidorus laikyti kambario temperatūroje ir suvartoti kaip galima greičiau. Jei ketinate juos laikyti ilgiau nei keletą dienų, pirkite nevisai prinokusius – padėti ant palangės
jie palengva prinoks ir nespės sugesti.
Kukurūzai
Venkite sausų, tarsi guminių burbuolių. Apžiūrėkite, ar tarp kukurūzų burbuliukų nesimato burbuolės koto – tai ženklas, kad jie jau pradėjo vysti. Burbuolė turėtų būti tvirta, stangri, liečiant gurgždėti. Jei pardavėjas siūlo paragauti, krimstelėkite – kuo kukurūzas saldesnis ir sultingesnis, tuo geriau.
Kaip laikyti? Kukurūzus taip pat patariama suvartoti kaip galima greičiau. Jei ketinate laikyti keletą dienų, geriausia nulupti lukštus, sudėti į popieriniu rankšluosčiu išklotą dėžutę, kad patikimai sugertų drėgmę, ir laikyti šaldytuve.
Patisonai
Jei iš nusipirktų patisonų gaminsite kokį nors patiekalą, rinkitės tokius, kurie sveria 100 gramų ir daugiau. Jei ketinate šias daržoves marinuoti, laikykitės taisyklės: kuo mažesnis – tuo geriau. Pernokusių patisonų minkštimas bus kietas, neskanus, o viduje – ertmė.
Kaip laikyti? Iš turgaus parsineštus patisonus patariama laikyti šaltai, vieno–trijų laipsnių temperatūroje. Arba nedelsiant suvartoti.
Persikai
Tai – ne mūsų kraštų gėrybė, tačiau ankstyvą rudenį į Lietuvą jie atkeliauja šviežesni ir natūraliai prinokę. Rinkdamiesi vaisius būtinai pačiupinėkite – švelniai spausdami persiko odelę turėtumėte jausti, kad vaisius minkštas, o ne kietas kaip obuolys.
Kaip laikyti? Nors persikai gana neblogai išsilaiko šaldytuve, kad neprarastų kvapo, geriau juos laikyti kambario temperatūroje ir suvartoti kaip galima greičiau.
Baklažanai
Baklažanai turėtų būti tamsūs ir tvirti. Minkšta odelė parodo, kad daržovė nuskinta jau seniai. Kuo senesnis baklažanas – tuo labiau jausis jo kartumas. Tik šviežiai nuskinto baklažano minkštimas bus švelnios kreminės konsistencijos ir išsiskirs subtiliu aromatu.
Kaip laikyti? Šaldytuve, pageidautina ne ilgiau nei keturias–penkias dienas.
Cukinijos
Skaniausios ir šviežiausios – nedidelės cukinijos. Kuo cukinija didesnė, tuo ilgiau teks virti ar kepti, tuo rupesnis bus jos minkštimas. Cukinijų žievelė turėtų būti glotni, stangri, be pažeidimų.
Kaip laikyti? Cukiniją galima laikyti kambario tempera- tūroje – jei per keletą dienų ketinate ją suvartoti, tikrai nespės sugesti. Jei daržovės nevalgysite kiek ilgiau, geriau laikykite šaldytuve.
Pievagrybiai
Ne paslaptis, kad miško grybus patariama paruošti per keletą valandų nuo jų surinkimo – kuo greičiau, tuo geriau. Jei grybus perkate turguje, saugiausia rinktis tik gerai pažįstamų rūšių. O dar geriau – pirkti pievagrybius – nors jie ir neturi miško grybams būdingo aromato, užtai bus tikrai saugu. Rinkitės baltus, stangrius grybukus, kurių kepurėlės kraštas nepradėjo tamsėti, apžiūrėkite, ar kepurėlė nepažeista, neįbrėžta.
Kaip laikyti? Pievagrybius patariama laikyti šaldytuve. Prieš ruošiant juos užtenka nuvalyti drėgnu rankšluosčiu, plauti nereikia. Vandens paveikti šie grybai sparčiai patamsėja.
Aguročiai
Pirkdami aguročius atkreipkite dėmesį į jų spalvą: žievelė turėtų būti švelniai žalsva, nepažeista. Minkštimas – sultingas, perpjovus agurotį turėtų matytis nesubrendusios sėklos.
Kaip laikyti? Tokius šviežius aguročius įdėkite į popierinį maišelį ir dėkite į šaldytuvą – taip jis gali nesugesti 10–12 dienų.
Agurkai
Salotoms ir garnyrams tiks smulkūs, ploni agurkai. Tokie paprastai nebūna kartūs. Lengvai spustelėkite agurko galą prie kotelio. Jei jis minkštas – agurko geriau nepirkti. Ir apžiūrėkite, kad žievelėje nebūtų įtrūkimų, suminkštėjimų, kitokių pažeidimų.
Kaip laikyti? Agurkus reikėtų laikyti šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. Geriausia, jei suvartosite greitai, per keletą dienų.