• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu veikiausiai nėra tokios prekės, kuri Lenkijoje nebūtų pigesnė nei Lietuvoje. Tačiau, panašu, kad kaimynai jau ir lietuviams nepamainomą vasarišką sriubą parduoda pigiau.

5

Pastaruoju metu veikiausiai nėra tokios prekės, kuri Lenkijoje nebūtų pigesnė nei Lietuvoje. Tačiau, panašu, kad kaimynai jau ir lietuviams nepamainomą vasarišką sriubą parduoda pigiau.

REKLAMA

Portalo tv3.lt skaitytoja vilnietė Marija lankydamasi Lenkijoje, Krokuvos mieste, užsukusi į kavinę liko nustebusi.

Miesto centre esančiame bistro tipo restorane iš meniu išsirinkusi paragauti siūlomų šaltibarščių (lenk. chlodnik z buraka) už sklidiną dubenėlį patiekalo sumokėjo 18 zlotų – dabartiniu kursu 3, 86 euro.

„Nors prie šaltibarščių nebuvo patiekta bulvių, kaip įprasta Lietuvoje, tačiau patiekalas be pagrindinių ingredientų (kiaušinio, svogūnų, agurkų), buvo dar pagardintas ridikėliais, grietine, petražolėmis.

Tiesa, įdomu buvo tai, kad pati šaltibarščių konsistencija – lenkiškame variante vietoj tarkuotų burokėlių naudota sutirštintas burokėlių sultinys! Tačiau skonis išliko identiškas. Tik spalva kiek ryškesnė rožinė“, – pasakojo Marija.

REKLAMA
REKLAMA

Skaitytoja taip pat pasidalijo, kad už pavakarius dvi sriubas – šaltibarščius ir lenkišką tradicinę baltą sriubą su mėsa žurek (19 zlotų arba 4,08 euro), skrudintos duonos dubenėlį (nemokamai) ir du alkoholinius kokteilius Mojito (24 zlotai arba 5,16 euro) ir Cuba Libre (21 zlotas arba 4,52) viso išleido kiek daugiau nei 17 eurų.

REKLAMA

Vilniuje – šaltibarščiai už 5,5 euro

Neseniai portalas tv3.lt aprašė kitos skaitytojos Rasos pasakojimą, kad lėkštė sriubos ar šaltibarščių Vilniaus kavinėse jau kainuoja daugiau nei 5 eurus.

„Vienoje kavinėje lėkštė šaltibarščių kainavo 5,50 euro, o kitoje daržovių sriuba su mėsa 5 eurus, o aštri avienos sriuba jau atsiėjo 6,9 euro.

Juk anksčiau sriuba vos kelis eurus kainuodavo, o už 5 eurus ar daugiau jau normalų patiekalą galėjau nusipirkti. Jeigu ir toliau kainos kils, kavinės ir restoranai greitai taps neįkandama prabanga“, – sakė Rasa.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas viešojo maitinimo sektoriui buvo laikinai sumažintas nuo 21 proc. iki 9 proc. Lengvata buvo įvesta siekiant padėti nuo Covid-19 pandemijos nukentėjusiam verslui.

Šiemet Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) siūlo Lietuvai atsisakyti PVM lengvatos. Prie to linksta ir Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė.

Tačiau restoranų ir kavinių atstovai prašo valdžios pratęsti PVM lengvatą. Kitu atveju, anot jų, galima sulaukti bankrotų ir dar didesnių kainų restoranų lankytojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainos auga sparčiau nei atlyginimai

Pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinės visą mėnesį dirbusių darbuotojų darbo pajamos, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padidėjo 201 euru (13,7 proc.) ir siekė 1666 eurus (1051 euras į rankas), rodo „Sodros“ duomenys.

„Darbo pajamos augo sparčiau nei pernai, kai tokiu pat metu fiksuotas metinis augimas siekė 10,7 proc. Vis dėlto didėjanti infliacija stabdė galimybę pajusti pajamų augimą.

REKLAMA

Kovo mėnesį vidutinių darbo pajamų augimas siekė 12,7 proc., o metinė infliacija – 15,7 proc.“ – sako „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė.

Vidutinės darbo pajamos labiau augo nebiudžetiniame sektoriuje – vidutiniškai 14,5 proc. ir siekė 1677 eurus (per 1057 į rankas). Biudžetiniame sektoriuje pajamos padidėjo 9,7 proc. ir pasiekė 1611 eurų ( beveik 1021 į rankas).

REKLAMA

„Sparčiau nebiudžetiniame sektoriuje augantys atlyginimai – natūrali tendencija. Čia darbo pajamos priklauso nuo ekonomikos rodiklių, rinkos tendencijų.

Biudžetinio sektoriaus darbuotojų darbo pajamų augimas reguliuojamas įstatymų, susijęs su bazinės algos dydžio pokyčiais“ – primena Kristina Zitikytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų