Vilnietė Rita Marmienė kartu su šeima jau planuoja, kas stovės ant šventinio stalo. Moteris sako, kad dažniausiai Velykų stalą puošia ne tik dailesne staltiese, bet ir tik šiai pavasario šventei būdingais tradiciniais patiekalais. „Žinoma, bus varškės pyragas kažkoks, vaisiai, ir žinoma, mėsytė. Arba kumpį kepsim, arba vištieną kažkokią tai. Dar neapsisprendėm, kažką tokio. Ir žinoma, tradiciškai – silkutė“, – kalbėjo R. Marmienė.
Ir būtinai, kaip šeimininkę papildo vyras, ant stalo puikuosis baltoji mišrainė. Ji, kaip sako šeimininkė, bus be jokių „mandrybių".
Žirneliai, virtos morkos ir bulvės, marinuoti ar rauginti agurkėliai, virtas kiaušinis – dėl šio daržovių rinkinio dietologai neprieštarauja. Priešingai, sako, bijoti tokios mišrainės nevertėtų, ji tikrai netaps priešu mūsų skrandžiui, tik štai kuo ją pagardiname, gali gerokai ją pačią ir sugadinti. Ypač, jeigu dedame majonezo.
„O tai yra klaida. Juk būtų galima paimti tą patį aliejų. Alyvuogių aliejų, ir tam, kad gerai suteptų, išmaišytų, tą masę, ir būtų skanu, galima įdėti to majonezo. Tai suteiktų lyg ir tą spalvinį, malonų daržovių vaizdą, sumažintume ir visų e raidyčių kurios ten yra, sumažintume riebalų kokybę, kuri yra majoneze“, – aiškino gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Ir priduriama, kad klaidinga manyti, jog baltoji mišrainė tik sovietinė atgyvena. Tarpukariu ši mišrainė į Lietuvą atėjo iš Prancūzijos. Jos autorius – devynioliktame amžiuje gyvenęs prancūzų virėjas Liusjenas Olivjė. Tiesa, ant senovės lietuvių stalo mišrainei vietos nebuvo. Senovės lietuvių patiekalus tyrinėjantys mokslininkai sako, esą svarbiausia, kad ant šventinio stalo būtų tai, ko per pasninką trukdavę labiausiai – kiaulienos.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.