Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė teigia, kad be pomidorų ir agurkų turime labai daug lietuviškų daržovių, kurias galime valgyti žiemą ir ištisus metus.
„Tai morkos, įvairūs kopūstai ir burokai. Taip pat nepamirškime tokių vertingų daržovių kaip moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, svogūnai, česnakai, avokadai, šparaginės pupelės ir kitos ankštinės daržovės. Kita vertus, dabar ištisus metus galima įsigyti ir užaugintų žalumynų, turinčių daug žiemą reikalingų vitaminų ir kitų naudingų medžiagų: špinatų, rūgštynių, prieskoninėmis žolelėmis vadinamų petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų, krapų. Juose būtinų aktyvių medžiagų itin gausu“, – sako pašnekovė.
Dietologė priduria, kad nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus.
„Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui. Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija“, – sako L. Romeraitė–Kuklierienė.
Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės.
Žiemą išaugusią raugintų daržovių paklausą pastebi ir prekybininkai.
„Nors raugintų daržovių būna ir kitais metų laikais, labiausiai jos perkamos žiemą, tikriausiai, todėl, kad žmonės taip įpratę, nes dabar ir vidury žiemos žalumynų galima laisvai nusipirkti. Pirkėjai ieško lietuviškų prekių, todėl pas mus – tik Lietuvos ūkininkų pagal tradicinius receptus raugtos daržovės. Vieniems patogiau iš karto maišeliuose supakuotos, o kiti nori, kad įdėtume tiesiai iš kubilo. Žmonės sako, kad skaniausi – rauginti kopūstai su spanguolėmis“, - pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Greta Padriezienė.
Anot G. Padriezienės, dažnai pirkėjai pasiteirauja ir patarimų, kaip geriausiai paruošti, su kuo valgyti raugintas daržoves. Daugelis išsikalba, kad raugintus mėgsta sumaišyti su aliejumi, įdėti šiek tiek svogūnų. Vis tik didžiausia dalis pirkėjų teigia kopūstus troškinantys su dešrelėmis ar šonkauliukais.
Dietologė L. Romeraitė–Kuklierienė atkreipia dėmesį, kad troškinant kopūstus aukštoje temperatūroje, jie praranda dalį vertingų medžiagų.
„Kasdien rekomenduojama suvalgyti daugiau nei 400 g daržovių. Didžiąją dalį jų rekomenduojama valgyti šviežias bei raugintas. Dalis gali būti ir šaldytų – tai geras konservavimo būdas, nes didžioji dalis naudingų medžiagų išlieka. Nedidelė dalis daržovių gali būti termiškai apdorota. Stenkitės kiek įmanoma trumpiau kaitinti daržoves, nes dauguma naudingų medžiagų aukštoje temperatūroje žūva“, - pataria gydytoja.