O pasak gyd. Susanos Stuart, sertifikuotos dermatologės iš San Diego, natūralų įdegį galima įgauti valgant daug geltonos ar oranžinės spalvos vaisių ar daržovių, rašoma huffpost.com.
Odos „supermaistas“, pavyzdžiui, morkos, pomidorai, saldžiosios bulvės ir melionai, turi labai galingo antioksidanto – karoteno. Kasdien valgant po keletą porcijų šių šviežių vaisių ir daržovių natūralus odos atspalvis tampa šiltesnis. „Tamsios lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai ir lapiniai kopūstai, taip pat turi didelį kiekį beta karoteno ir yra atsakingi už žmogaus odos pigmentaciją.“ – sako gyd. S. Stuart. – „Todėl reguliariai valgant šias daržoves taip pat atsiras natūralus įdegis.“
Gyd. S. Stuart šį teiginį pagrindžia 2011 metais dr. Stepheno iš Notingemo universiteto Didžiojoje Britanijoje atliktu tyrimu, kuriame dalyvavo grupė studentų, kurių buvo paprašyta keletą mėnesių valgyti daug beta karoteno turinčių vaisių ir daržovių.
„Rezultatai atskleidė, kad kasdienis valgymas keliomis porcijomis daugiau vaisių ir daržovių sąlygoja padidėjusią odos pigmentaciją dėl natūralių juose esančių chemikalų, vadinamų karotenais. Šie rezultatai yra panašūs į nežymaus odos patamsėjimo tyrimo išvadas.“ – sako dr. S. Stuart.
Tad kiek šių įdegį suteikiančių maisto produktų reikia sukirsti, norint „Victoria‘s Secret“ modeliui prilygstančios, įdegusios ir švytinčios odos?
„Niekas negali pasakyti, kaip ilgai ir kiek reikia valgyti įdegį suteikiantį maistą, kad pamatytume rezultatus.“ – sako gyd. S. Stuart. – „Notingemo universiteto tyrime dalyvavo universiteto studentai, kurių buvo paprašyta keletą mėnesių valgyti daugiau vaisių ir daržovių, tačiau konkretus laikotarpis ar kiekis nebuvo nurodytas.“
Gyd. S. Stuart paaiškino, kad „didžiausias nesusipratimas dėl natūralaus įdegio nuo maisto yra tai, kad žmogaus šansai valgant tam tikrą maistą atrodyti įdegus nėra pastovūs ir priklauso nuo žmogaus natūralaus odos atspalvio, kurį nulemia odos pigmentacija ir genetika.“
Tačiau per didelis kiekis daug beta karoteno turinčio maisto taip pat turi ir neigiamą poveikį – tai dermatologinis susirgimas, vadinamas karotenemija. „Tai odos pageltimas – pagelsta viso kūno oda, įskaitant delnus ir padus.“ – sako gyd. S. Stuart. – „Šis sutrikimas kartais maišomas su gelta, kuri yra rimta liga. Tuo tarpu karotenemija yra nepiktybinė odos būklė, kuri praeina iškart, kai tik nustojama valgyti per daug beta karotenu pasižyminčio maisto.“
Štai gyd. S. Stuart natūralaus įdegio „supermaisto“ vadovas:
Morkos. Kai morkas valgome kasdien (ir ne per daug), oda įgauna natūralesnį ir sveikiau atrodantį atspalvį.
Pomidorai, saldžiosios bulvės, melionai ir abrikosai. Visai kaip morkos, šie daug karotenoidų turintys vaisiai ir daržovės pagražina odos spalvą ir teikia visapusę naudą sveikatai.
Špinatai ir lapiniai kopūstai. Šios tamsios, lapinės daržovės turėtų būti pastovi jūsų mitybos dalis, o taip pat nereikėtų pamiršti brokolių, kadangi būtent jie yra švytinčios odos paslaptis.
Alyvuogių aliejus. Nors alyvuogių aliejuje nėra karotenoidų, antioksidantų ir omega–3, jis drėkina odą ir suteikia labai sveiką išvaizdą.
Paskutinis gyd. S. Stuart patarimas? „Svarbiausia visuomet valgyti sveikas porcijas vaisių ir daržovių, kad kasdien būtumėte sveiki. Daugelyje šių vaisių ir daržovių taip pat yra galingų antioksidantų, kurie pasižymi apsauginiu poveikių žmogaus ląstelėms ir slopina kai kuriuos senėjimo ženklus.“