• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokias klaidas darome maitindamiesi vasarą ir kaip numesti nereikalingus kilogramus prieš įsispraudžiant į maudymosi kostiumėlį? Į šiuos klausimus atsako internetinio sveikatingumo projekto Kilo.lt dietologė ir mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė. 

Kokias klaidas darome maitindamiesi vasarą ir kaip numesti nereikalingus kilogramus prieš įsispraudžiant į maudymosi kostiumėlį? Į šiuos klausimus atsako internetinio sveikatingumo projekto Kilo.lt dietologė ir mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Artėjant vasarai žmonės nori labai greitai sulieknėti. Kokius produktus valgyti ir kokių produktų atsisakyti patartumėte tiems, kurie per žiemą tinginiavo, o dabar nori džiaugtis dailiomis kūno linijomis?

REKLAMA

- Norint džiaugtis savo figūra derėtų iš mitybos eliminuoti rafinuotą maistą ir praturtinti ją daržovėmis, vaisiais, geros kokybės baltymais, kruopomis. Tačiau, tai neduos naudos, jei išvardintas maistas bus valgomas padrikai ir netvarkingai.

Derėtų nepamiršti, kad angliavandeniai, kruopos ir vaisiai, turėtų dominuoti pirmoje dienos pusėje. Pietums reiktų rinktis pilnavertį patiekalą, kuris užtikrintų gerą amino rūgščių ir skaidulų balansą: paprasčiau tariant, reikia valgyti mėsą arba žuvį arba jūros gėrybes su daržovėmis. Antroje dienos pusėje svarbu pripildyti organizmą baltymais: tai gali būti rūgusio pieno produktai: varškė, liesas varškės sūris, taip pat kiaušinių patiekalai, salotos su kompleksniu baltymu – liesa mėsa, liesa žuvimi (geriausia jūrine), valgykite tai kartu su daržovėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite sveikai užkandžiauti: pirmoje dienos pusėje rinkitės vaisius, uogas, riešutus, antroje – salotas, daržoves.

- Vasaros metu itin reikalingi skysčiai, kiek vandens būtina išgerti karštą dieną? Ar šalta arbata, vaisvandeniai gali atstoti vandenį?

- Organizmo gaivinimui, valymui, maistinių medžiagų pernešimui į ląsteles reikalingas tik grynas vanduo (anglies dvideginiu prisotinti gėrimai netinka) ir žalioji arbata be cukraus. Šių skysčių reikėtų išgerti mažiausiai apie du litrus, tačiau apibrėžti konkretaus skaičiaus negalima, nes net ir paros skysčių poreikis skaičiuojamas pagal konkrečią kūno masę. Visi kiti gėrimai neatlieka minėtų funkcijų. Turėkite omenyje, kad ypatingesnį skonį turintys gėrimai dažniausiai reiškia nemažą kalorijų kiekį. Jei turite tikslą dailinti kūno formas, suvartojamą kalorijų kiekį, žinoma, reikėtų riboti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Avitaminozė – dažną žmogų pavasario metu kankinanti problema. Kokių vitaminų po žiemos žmogaus organizmui trūksta daugiausiai? Ir kokiuose maisto produktuose šių vitaminų būtų gausu?

- Po žiemos, kaip taisyklė, didžiąją dalį žmonių kankina mažas hemoglobino kiekis, geležies trūkumas, todėl vasara yra tinkamas metas natūraliai pasikrauti minėtų elementų atsargų. Taigi, derėtų gausiau valgyti uogas (braškes, žemuoges). Geležies taip patgausu žalios spalvos lapinėse daržovėse: garžgarstėse, špinatuose, petražolėse, dilgelėse, kopūstuose, taip pat nepamirškime ir ankštinių augalų, burokėlių.

REKLAMA

- Ne paslaptis, kad vasarą žmonės dažnai maistą kepa ant laužo. Ar ant laužo keptas maistas yra sveika? Ir kokių maisto produktų ypač nerekomenduojama kepti ant ugnies?

- Ant laužo keptas maistas kartais – labai geras pasirinkimas. Kepama mėsa turėtų būti marinuota ne majoneze ar kitame riebiame padaže, o marinuota natūraliai, prieskoniuota bedruskiais prieskoniais ir, žinoma, neperkepta. Tuomet mėsa neapsunkins virškinimo, neperkeptoje mėsoje bus išlaikytos maistinės savybės. Taip pat labai skanus ir tinkamas garnyras – ant laužo keptos daržovės.

REKLAMA

Rekomenduoju pasigaminti vištienos iešmelius. Patinkančiais bedruskiais prieskoniais pamarinuokite vištieną, supjaustykite ir verkite kubelį vištienos, griežinėlį morkos, briuselio kopūstą, vėl mėsos kubelį, paprikos juostelę ar bet kokias kitas jums patinkančias daržoves ir taip varijuokite, kol iešmelis prisipildys maistu. Šis patiekalas išties sveikas ir skanus, o svarbiausia – liesas ir sotus.

Nerekomenduočiau kepti kiaulienos, o taip pat ir saldumynų, pvz.: populiariųjų zefyrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų