Pasigaminę šiuos patiekalus nepasigailėsite, nes juos pasigardžiuodama valgys visa šeima!
Migdoliniai florentinai su šokoladiniu kremu
Sausainiams reikės:
- 115 g sviesto
- 130 g rudojo cukraus
- 75 g migdolų miltų
- Žiupsnelio druskos
- 1 valg. š. medaus
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
Taip pat reikės:
- Šokolado ir lazdyno riešutų praline (pasirinktinai)
- Karamelės ir sūdyto sviesto kremo (pasirinktinai)
Paruoškite sausainių masę. Prikaistuvyje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą. Sviestui ištirpus suberkite cukrų, migdolų miltus, įberkite žiupsnelį druskos, įdėkite šaukštą medaus ir maišykite tol, kol ištirps cukrus. Turite gauti vientisą, lengvą sausainių masę. Išimkite iš prikaistuvio ir prieš formuojant sausainius, leiskite masei atvėsti. Masei atvėsus įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite.
Formuokite sausainius. Kad sausainiai gautųsi vienodo dydžio, masę imkite su arbatiniu šaukšteliu (arba matavimo šaukšteliu) ir formuokite nedidelius, vienodo dydžio rutuliukus. Suformavus dėkite į neprikepančią skardą arba skardą su kepimo popieriumi palikdami nemažus tarpus, nes sausainiai plėsis į šonus. Į standartinę kepimo skardą turėtų tilpti apie šešis – aštuonis rutuliukus. Taip paruoštą sausainių masę dėkite kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 6-8 minutes.
Iškepus sausainiams palikite juos keletą minučių kepimo skardoje, kol sutvirtės, tuomet nuimkite ant grotelių ir leiskite pilnai atvėsti. Skanaukite vienus arba patiekite su mėgstamais ledais. Kitas variantas kaip galite patiekti florentinus – pertepti juos su mėgstamu kremu. Imkite šaukštelį šokoladinio arba karamelinio pagardo, dėkite ant sausainio, dėkite kitą sausainį ant viršaus ir atsargiai suspauskite. Gurmaniškesniam variantui ant kremo užbarstykite žiupsnelį druskos.
Skanaus.
Antienos šnicelis su briuselio kopūstais
Antienos šniceliui reikės:
- 2 vnt. anties krūtinėlių
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek šviežiai maltų pipirų
- 100 g kvietinių miltų
- 1-2 vnt. išplaktų laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 100 g panko džiūvėsėlių
Taip pat reikės:
- 500 g briuselio kopūstų
- Augalinio aliejaus kepimui
- 1 valg. š. sviesto
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Keleto šaukštų apelsinų-svogūnų džemo
Nuo anties krūtinėlių nulupkite odeles ir nupjaustykite visas plėves. Nuvalytas anties krūtinėles mėsos muštuku ar panašaus įrankio pagalba truputį paploninkite, kad gabalėliai būtų tolygaus ir vienodo storio. Išmuštą mėsą apibarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais.
Į tris atskirus neaukštus indelius suberkite kvietinius miltus, išplaktus kiaušinius ir džiūvėsėlius. Anties krūtinėles apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir nuvarvinus kiaušinio perteklių – džiūvėsėliuose. Atidėkite į šalį.
Į keptuvę pilkite augalinio aliejaus tiek, kad nuo dugno būtų apie vieną cm ir įkaitinkite jį iki maždaug 190 °C laipsnių. Į įkaitintą aliejų dėkite paruoštas anties krūtinėles ir kepkite apie keturias minutes – po 2 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepus, išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų pertekliniai riebalai.
Paruoškite briuselio kopūstus. Kopūstus švariai nuvalykite nuimdami viršutinius lapelius bei nupjaudami kotą ir blanširuokite juos. Pavirkite apie dvi minutes vandenyje ir tada iškart dėkite į labai šaltą vandenį, kad greitai atvėstų, nusausinkite. Į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto ir jam išsilydžius sudėkite briuselio kopūstus, įberkite žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų pipirų, įdėkite šaukštą apelsinų-svogūno džemo ir pakepkite apie dvi minutes, kol briuselio kopūstai karamelizuosis. Labai svarbu neperkrauti keptuvės, kad kopūstai keptų, o ne troškintųsi.
Antienos šnicelius patiekite kartu su karamelizuotais briuselio kopūstais.
Skanaus.
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!