• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norintiems ilgiau išlikti jauniems dažnai siūlomi intensyvaus poveikio veido ir kūno kremai, įvairios dermatologinės procedūros ir net plastinės operacijos. Vis dėlto, TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius Alvydas Unikauskas atskleidė, kad norint ilgiau džiaugtis jaunatviška išvaizda reikėtų savimi rūpintis ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. 

Norintiems ilgiau išlikti jauniems dažnai siūlomi intensyvaus poveikio veido ir kūno kremai, įvairios dermatologinės procedūros ir net plastinės operacijos. Vis dėlto, TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius Alvydas Unikauskas atskleidė, kad norint ilgiau džiaugtis jaunatviška išvaizda reikėtų savimi rūpintis ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. 

REKLAMA

Pasak A. Unikausko, senėjimą sukelia tam tikri produktai, kuriuos vartojame kasdien. Tai gali būti glikavimo galutiniai produktai ir lipoksidavimo galutiniai produktai. 

„Glikavimo galutiniai produktai – tai cukraus ir baltymų junginiai, susidarantys kraujyje. Jie kaupiasi organizme, žaloja ląsteles ir mes atrodome vyresni. Pavyzdžiui, glazūruoti šonkauliukai ir visi kiti patiekalai, kur naudojami baltymai ir cukrus. Tie patys ledai. Kaitinant baltymus su cukrumi susidaro žalingi cheminiai junginiai, jie sukelia uždegimus, įskaitant odą, ir mus sendina. Tą patį galima pasakyti ir apie perdirbtus produktus“, – pasakojo A. Unikauskas. 

O lipoksidavimo galutiniai produktai – tai cukraus ir riebalų junginiai. Tai gali būti tokie desertai kaip spurgos – skanumynai, kaitinami riebaluose. 

REKLAMA
REKLAMA

Itin sendina oksidacija 

Jaunatvei kenkia organizmo oksidacija. Pavyzdžiui, prakąstas obuolys paruduoja – tai ir yra oksidacija. Oksidacijos metu susiformuoja laisvieji radikalai. Laisvųjų radikalų susidarymą paskatina tabako dūmai, užterštas oras, vanduo, pesticidai, prasti valgymo įpročiai, psichologinis stresas ir t. t. 

REKLAMA

Tad norint atjaunėti, reikia didinti antioksidantų kiekį organizme. Vienas iš būdų, yra sistemingai organizmui sukelti trumpalaikį šoką.  

„Tinka trumpas fizinis krūvis, pavyzdžiui, didelio intensyvumo intervalinės treniruotės, arba šaltas 30 sek dušas. Dar vienas būdas – protarpinis badavimas autofagijai paskatinti ir kokybiškas miegas“, – teigė A. Unikauskas. 

Jeigu mes ilgesnį laiką nevalgome, mūsų organizmas nori valgyti, tada jis pradeda ieškoti maistinių medžiagų organizme – jis randa žuvusias ląsteles, atidirbusius baltymus, virusus, bakterijas. Visas šias šiukšles jis suvalgo, tai yra autofagija. Bet, kad ji įsijungtų, reikia būti nevalgius bent 20 valandų. 

Taip pat norint gauti daugiau antioksidantų reikia vartoti kuo daugiau tikro ir kuo mažiau perdirbto maisto. Reikia valgyti kuo daugiau kopūstinių daržovių – jos ne tik duoda antioksidantų, bet ir stimuliuoja genų fermentus gaminti dar daugiau antioksidantų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų