Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Nieko nenustebinsiu su įprastomis šviežių kopūstų salotomis. Bet šios kiek kitokios. Ne pačios daržovės kitokios, bet tai, kas eina kartu su daržovėmis. Padažiukas. Tradiciškai kopūstų salotos gardinamos majonezu arba aliejaus padažu. O aš siūlau paragauti kopūstų salotas su kreminiu tahinio padažu.
Kreminis tahinio padažas yra sveikesnė padažo versija, nes jam paruošti naudojami tik gryni produktai (arba kaip aš mėgstu vadinti – grynuoliai) – natūralūs, neperdirbti ir nerafinuoti. Jei daugelio padažų bazę sudaro aliejus, šiame padaže riebalus atstovauja tahini (sezamų pasta, gaunama sutrinant sezamų sėklas, o ne išspaudžiant iš jų aliejų). Tad gauname visą, o ne dalį, sezamo sėklų naudą.
Ir čia kalba eina ne tik apie sveikumą, bet būtinai ir skonį (aš esu už skanų maistą!). Tahini suteikia lengvą riešutinį poskonį. Citrinos sultys ir obuolių actas suteikia rūgštelės. Umami skonį sukuria nuostabioji ir mano pamėgta šviesi miso pasta (jei jums dar neteko jos naudoti, tikrai labai rekomenduoju, ja galima paskaninti įvairiausius patiekalus, jau nekalbant apie garsiąją miso sriubą).
Skonio subalansavimui reikia ir šiek tiek saldumo. Jį puikiai suteikia datulės. Jei naudosite džiovintas, prieš tai palaikykite šiltame vandenyje, kad suminkštėtų.
Kaip visada, rekomenduoju pasigaminti didesnį padažo kiekį ir laikyti sandariame indelyje šaldytuve kitiems kartams. Nes šis kreminis tahini padažas universalus ir jį galite naudoti prie daugelio kitų patiekalų. Tiesa, ilgiau pastovėjęs padažas sutirštėja. Praskieskite jį šaukštu kitu vandens.
O grįžtant prie daržovių, be kopūsto, dar prireiks morkų, obuolių ir saliero stiebo. Obuolius geriausia rinktis rūgštesnius ir kietesnius. Jie salotoms suteikia gaivos, traškumo ir lengvos rūgštelės. Kopūstą ir morkas greičiausiai sutarkuosite maisto kombainu, taip pat pagelbėti gali rankinė daržovių pjaustyklė arba tiesiog aštrus peilis. O štai obuolių siūlau netarkuoti, juos geriau supjaustyti gabaliukais – kad labiau jaustųsi obuolio skonis ir traški tekstūra.
Papildomo skonio, tekstūros ir naudingų maistinių medžiagų suteikia džiovintos spanguolės ir graikiniai riešutai. Graikinius riešutus užberkite prieš pat valgymą, kad išliktų traškūs.
Kopūstų salotos sumaišytos su padažu sandariame inde šaldytuve puikiai laikosi kelias dienas. Gal net skanesnės.
Reikės:
- 1/2 mažesnio baltagūžio kopūsto, plonai supjaustytas ar sutarkuotas;
- 2 morkos, sutarkuotos;
- 2 rūgštesni obuoliai, supjaustyti gabaliukais;
- 1 saliero stiebas, supjaustytas griežinėliais;
- kelios saujos džiovintų spanguolių, gerai nuplautų;
- kelios saujos graikinių riešutų, gerai nuplautų ir lengvai apkeptų sausoje keptuvėje.
Kreminis tahini padažas:
- 3 š. tahini (sezamų pasta);
- 1 a. š. su kaupu šviesios miso pastos;
- 3 š. citrinos sulčių;
- 2 š. obuolių acto;
- 2 datulės (išmirkytos šiltame vandenyje, kad suminkštėtų);
- apie 6 š. vandens.
Kaip gaminti:
- Pirmiausiai pasiruošiame padažą. Visus jo ingredientus sudedame į nedidelį smulkintuvą ir sutriname iki tyrės tekstūros. Jei per tiršta, įpilame papildomą šaukštą ar kitą vandens arba citrinos sulčių (jei norisi daugiau rūgštelės).
- Supjaustome obuolius ketvirčiais, tada kiekvieną ketvirtadalį išilgai į tris ar ketures skilteles ir susmulkiname kelių cm dydžio gabaliukais. Iš karto juos pašlakstome citrinos sultimis, kad neparuduotų.
- Supjaustytas daržoves, obuolius ir džiovintas spanguoles užpilame padažu ir išmaišome. Paragaujame ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis ar žiupsneliu druskos.
- Graikinius riešutus užberiame prieš pat valgant, kad neprarastų traškumo.
Skanaus! Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir Valgykime Sveikiau.