• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Juos muša, ritinėja, dovanoja vaikams, atėjusiems pasveikinti kaimynams. Anksčiau apeiginis Velykų stalas būdavo apkraunamas ir kitais valgiais: kiaulės galva arba paršeliu su žalumynais, žvėriena, sūriu, sviestu, keptu avinėliu. Stalą dažnai puošdavo žalumynų girliandos. Deja, daugelis senovinių Velykų papročių nunyko XX a. 1-ojoje pusėje. Šiandien galime atgaivinti senąsias tradicijas ir paįvairinti šventinį stalą. Tik neužmirškime, kad Velykos – ir paukščių grįžimo šventė, tad šeimininkės iš pyrago tešlos likučių turi iškepti „paukščiukus“, kurie bus ir stalo papuošalas, ir džiaugsmas vaikams.

Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Juos muša, ritinėja, dovanoja vaikams, atėjusiems pasveikinti kaimynams. Anksčiau apeiginis Velykų stalas būdavo apkraunamas ir kitais valgiais: kiaulės galva arba paršeliu su žalumynais, žvėriena, sūriu, sviestu, keptu avinėliu. Stalą dažnai puošdavo žalumynų girliandos. Deja, daugelis senovinių Velykų papročių nunyko XX a. 1-ojoje pusėje. Šiandien galime atgaivinti senąsias tradicijas ir paįvairinti šventinį stalą. Tik neužmirškime, kad Velykos – ir paukščių grįžimo šventė, tad šeimininkės iš pyrago tešlos likučių turi iškepti „paukščiukus“, kurie bus ir stalo papuošalas, ir džiaugsmas vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdaryti kiaušiniai

6 kiaušiniai, 2 šaukštai majonezo, pusė šaukštelio garstyčių, žiupsnelis tarkuotų citrinų žievelių, pusė šaukštelio citrinų sulčių, 2 šaukšteliai peletrūnų, pusė šaukštelio petražolių.

REKLAMA

Sudėkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu, kad jie būtų apsemti. Užvirkite vandenį ir, sumažinę kaitrą iki minimalios padalos, virkite 10 min. Nuimkite puodą nuo ugnies, išpilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palaukite, kol kiaušiniai atvės. Dailiai nulupkite lukštą, perpjaukite perpus. Išimkite trynius ir šakute sutrinkite atskirame dubenyje su majonezu, garstyčiomis, peletrūnais, citrinų sultimis ir tarkuotomis citrinų žievelėmis. Gautą masę sudėkite į kiaušinių puseles. Pabarstykite smulkintais peletrūnais ir petražolėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvies vyniotinis

2 kg jūros lydekos filė, 3–4 šaukštai miltų, žiupsnis druskos, aliejaus kepimui, 5 kiaušiniai, 200 g sviesto, svogūnas.

Žuvį apibarstykite druska ir apvoliokite miltuose. Kepkite nepjaustytais gabalais. Kai iškeps, sumalkite dar karštą. Maldami įdėkite penkis kietai virtus kiaušinius, sviestą. Į masę sudėkite smulkiai supjaustytą ir svieste pakeptą svogūno galvą. Įberkite šviežiai maltų pipirų, jei trūksta druskos, įdėkite ir jos druska. Gerai išmaišykite. Gautą masę kaip dešrą suvyniokite į maisto plėvelę, o kraštus suriškite. Padėkite ant pjaustymo lentelės, ant viršaus uždėkite kitą lentelę, o ant jos – kokį nors sunkų daiktą, kad vyniotinis būtų suslėgtas, ir kiškite į šaldytuvą mažiausiai penkioms–šešioms valandoms. Patiekite su majonezo ir krienų padažu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vištienos vyniotinis

1 kg vištienos filė, 500 g lazdynų riešutų, sauja džiovintų spanguolių, kelios šakelės petražolių ir krapų, česnako galva, 30 g majonezo, 30 g aliejaus, 2 šaukštai sojų padažo, 1 šaukštelis cukraus, 2 šaukštai citrinų sulčių, po žiupsnį pipirų ir maltų laurų lapų, šaukštas druskos.

REKLAMA

Riešutus išgliaudykte ir susmulkinkite, kartu galite susmulkinti ir luptą česnaką. Spanguoles išmirkykite brendyje. Iš aliejaus, majonezo, citrinų sulčių, cukraus, sojų padažo ir prieskonių bei druskos, susmulkinto česnako ir riešutų pagaminkite padažą. Juo ištrinkite kepimo popierių ir klokite didžiausią vištienos gabalą. Jį irgi ištrinkite tyrele. Likusią mėsą supjaustykite gabaliukais, juos sumaišykite su padažu ir paskleiskite ant filė. Užbarstykite spanguolių ir mėsą suvyniokite į vamzdį. Paskui įvyniokite į kepimo popierių. Palaikykite apie 3 valandas, kad pasimarinuotų, ir kepkite apie valandą orkaitėje. Kad neprisviltų, į skardą įpilkite truputį vandens. Kartais juo palaistykite vyniotinį. Kai iškeps, paslėkite mažiausiai parai. Laikykite vėsioje vietoje.

REKLAMA

Orkaitėje keptas kumpis

1 kg kiaulienos kumpio, 2 salierų stiebai, 2–3 laurų lapai, keli gvazdikėliai, 100 g abrikosų, 100 g medaus, svogūnas, kelios kadagio uogos, žiupsnelis juodųjų pipirų, druskos.

Pamerkite kumpį į vandenį ir palikite nakčiai. Į didelį puodą įdėkite svogūną, kadagio uogų, saliero stiebus, laurų lapus ir pipirus. Užvirkite vandenį, įdėkite išmirkytą kumpį. Virkite apie 40 minučių ant silpnos uognies. Kol kumpis virs, į vandenį pamerkite abrikosus. Kai išmirks, susmulkinkite ir išvoliokite meduje. Išimkite kumpį, nusausinkite. Įpjaukite per vidurį, prikiškite smulkintų abrikosų. Į kumpį prismaigstykite gvazdikėlių. Pašildykite medų, juo aptepkite mėsą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol paviršius ims ruduoti, o medus – karamelizuotis. Patiekite nepjaustytą su bulvytėmis ir virtų daržovių garnyru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Velykų varškėtis

800 g 9 proc. riebumo varškės, 4 kiaušinių tryniai, 200 g ištirpinto sviesto, 1,5 stiklinės cukraus pudros, 250 g 35 proc. grietinėlės plakimui, 2 šaukšteliai vanilinio cukraus, džiovinta apelsino žievelė, po 2 šaukštus džiovintų abrikosų, luptų migdolų, razinų, šaukštas citrinų sulčių, šaukštas vanilinio cukraus.

REKLAMA

Džiovintus vaisius užpilkite virintu vandeniu ir keletą valandų pamirkykite. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir ištrinkite su cukrumi iki putų. Sumaišykite varškę su kiaušinio tryniu. Ištirpinkite sviestą. Kai praauš, suverskite į varškę. Sudėkite migdolus ir džiovintus vaisius, citrinų sultis, vanilinį cukrų. Galiausiai išplakite grietinėlę ir įmaišykite į mišinį. Supilkite masę į didelį marle išklotą sietą, kad ištekėtų išrūgos. Padėkite sietą ant puodo ir varškėčio masę prislėkite lėkšte, o ant jos uždėkite svorį. Maždaug parą leiskite varškėčiui varvėti ir stingti vėsioje patalpoje. Išverskite jį ant servetėlės ir papuoškite trintu šokoladu, džiovintų vaisių gabalėliais, tortų pabarstais.

REKLAMA

Meduoliai-paukščiukai

500 g miltų, 100 g medaus, 100 g cukraus, 100 g grietinės, šaukštas kepimo miltelių, maltų gvazdikėlių, muskatų, župsnelis druskos.

Sudėkite į dubenį visus produktus ir gerai išminkykite. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir parai įdėkite į šaldytuvą. Po to iškočiokite 1 cm storio lakštais ir formelėmis išspauskite paukščiukus. Kepkite apie 15–20 min. 185 laipsnių karščio orkaitėje. Kai meduoliai atvės, galite juos dekoruoti iš kiaušinių baltymų ir cukraus pudros pagamintu glajumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų