Įdaryti kiaušiniai
6 kiaušiniai, 2 šaukštai majonezo, pusė šaukštelio garstyčių, žiupsnelis tarkuotų citrinų žievelių, pusė šaukštelio citrinų sulčių, 2 šaukšteliai peletrūnų, pusė šaukštelio petražolių.
Sudėkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu, kad jie būtų apsemti. Užvirkite vandenį ir, sumažinę kaitrą iki minimalios padalos, virkite 10 min. Nuimkite puodą nuo ugnies, išpilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palaukite, kol kiaušiniai atvės. Dailiai nulupkite lukštą, perpjaukite perpus. Išimkite trynius ir šakute sutrinkite atskirame dubenyje su majonezu, garstyčiomis, peletrūnais, citrinų sultimis ir tarkuotomis citrinų žievelėmis. Gautą masę sudėkite į kiaušinių puseles. Pabarstykite smulkintais peletrūnais ir petražolėmis.
Žuvies vyniotinis
2 kg jūros lydekos filė, 3–4 šaukštai miltų, žiupsnis druskos, aliejaus kepimui, 5 kiaušiniai, 200 g sviesto, svogūnas.
Žuvį apibarstykite druska ir apvoliokite miltuose. Kepkite nepjaustytais gabalais. Kai iškeps, sumalkite dar karštą. Maldami įdėkite penkis kietai virtus kiaušinius, sviestą. Į masę sudėkite smulkiai supjaustytą ir svieste pakeptą svogūno galvą. Įberkite šviežiai maltų pipirų, jei trūksta druskos, įdėkite ir jos druska. Gerai išmaišykite. Gautą masę kaip dešrą suvyniokite į maisto plėvelę, o kraštus suriškite. Padėkite ant pjaustymo lentelės, ant viršaus uždėkite kitą lentelę, o ant jos – kokį nors sunkų daiktą, kad vyniotinis būtų suslėgtas, ir kiškite į šaldytuvą mažiausiai penkioms–šešioms valandoms. Patiekite su majonezo ir krienų padažu.
Vištienos vyniotinis
1 kg vištienos filė, 500 g lazdynų riešutų, sauja džiovintų spanguolių, kelios šakelės petražolių ir krapų, česnako galva, 30 g majonezo, 30 g aliejaus, 2 šaukštai sojų padažo, 1 šaukštelis cukraus, 2 šaukštai citrinų sulčių, po žiupsnį pipirų ir maltų laurų lapų, šaukštas druskos.
Riešutus išgliaudykte ir susmulkinkite, kartu galite susmulkinti ir luptą česnaką. Spanguoles išmirkykite brendyje. Iš aliejaus, majonezo, citrinų sulčių, cukraus, sojų padažo ir prieskonių bei druskos, susmulkinto česnako ir riešutų pagaminkite padažą. Juo ištrinkite kepimo popierių ir klokite didžiausią vištienos gabalą. Jį irgi ištrinkite tyrele. Likusią mėsą supjaustykite gabaliukais, juos sumaišykite su padažu ir paskleiskite ant filė. Užbarstykite spanguolių ir mėsą suvyniokite į vamzdį. Paskui įvyniokite į kepimo popierių. Palaikykite apie 3 valandas, kad pasimarinuotų, ir kepkite apie valandą orkaitėje. Kad neprisviltų, į skardą įpilkite truputį vandens. Kartais juo palaistykite vyniotinį. Kai iškeps, paslėkite mažiausiai parai. Laikykite vėsioje vietoje.
Orkaitėje keptas kumpis
1 kg kiaulienos kumpio, 2 salierų stiebai, 2–3 laurų lapai, keli gvazdikėliai, 100 g abrikosų, 100 g medaus, svogūnas, kelios kadagio uogos, žiupsnelis juodųjų pipirų, druskos.
Pamerkite kumpį į vandenį ir palikite nakčiai. Į didelį puodą įdėkite svogūną, kadagio uogų, saliero stiebus, laurų lapus ir pipirus. Užvirkite vandenį, įdėkite išmirkytą kumpį. Virkite apie 40 minučių ant silpnos uognies. Kol kumpis virs, į vandenį pamerkite abrikosus. Kai išmirks, susmulkinkite ir išvoliokite meduje. Išimkite kumpį, nusausinkite. Įpjaukite per vidurį, prikiškite smulkintų abrikosų. Į kumpį prismaigstykite gvazdikėlių. Pašildykite medų, juo aptepkite mėsą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol paviršius ims ruduoti, o medus – karamelizuotis. Patiekite nepjaustytą su bulvytėmis ir virtų daržovių garnyru.
Velykų varškėtis
800 g 9 proc. riebumo varškės, 4 kiaušinių tryniai, 200 g ištirpinto sviesto, 1,5 stiklinės cukraus pudros, 250 g 35 proc. grietinėlės plakimui, 2 šaukšteliai vanilinio cukraus, džiovinta apelsino žievelė, po 2 šaukštus džiovintų abrikosų, luptų migdolų, razinų, šaukštas citrinų sulčių, šaukštas vanilinio cukraus.
Džiovintus vaisius užpilkite virintu vandeniu ir keletą valandų pamirkykite. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir ištrinkite su cukrumi iki putų. Sumaišykite varškę su kiaušinio tryniu. Ištirpinkite sviestą. Kai praauš, suverskite į varškę. Sudėkite migdolus ir džiovintus vaisius, citrinų sultis, vanilinį cukrų. Galiausiai išplakite grietinėlę ir įmaišykite į mišinį. Supilkite masę į didelį marle išklotą sietą, kad ištekėtų išrūgos. Padėkite sietą ant puodo ir varškėčio masę prislėkite lėkšte, o ant jos uždėkite svorį. Maždaug parą leiskite varškėčiui varvėti ir stingti vėsioje patalpoje. Išverskite jį ant servetėlės ir papuoškite trintu šokoladu, džiovintų vaisių gabalėliais, tortų pabarstais.
Meduoliai-paukščiukai
500 g miltų, 100 g medaus, 100 g cukraus, 100 g grietinės, šaukštas kepimo miltelių, maltų gvazdikėlių, muskatų, župsnelis druskos.
Sudėkite į dubenį visus produktus ir gerai išminkykite. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir parai įdėkite į šaldytuvą. Po to iškočiokite 1 cm storio lakštais ir formelėmis išspauskite paukščiukus. Kepkite apie 15–20 min. 185 laipsnių karščio orkaitėje. Kai meduoliai atvės, galite juos dekoruoti iš kiaušinių baltymų ir cukraus pudros pagamintu glajumi.