Mokyklose to sunku išvengti. Kol ateis pietų metas, ne vienas vaikas traukia iš kuprinės skanėstą ir užkandžiauja. Tokį, kuris valgytų obuolį ar bananą, retai pamatysi. Čia vaikai mieliau smaližiauja tuo, kas saldu – vaikiškose rankutėse sausainiai ar net ledai.
Užkandžiaudami vaikai supranta, kad toks maistas nėra sveikas, tačiau čia pat priduria, kodėl vietoj morkos ar obuolio mieliau renkasi saldumyną.
Specialistai neslepia, kad vaikai saldumynų trokšta tuomet, kai jais užkandžiauja nuolat. Organizmas gana greitai pripranta prie didelio kiekio cukraus ar net druskos ir nebejaučia saiko. Tikruosius pojūčius išjungia ir priedai.
Specialistai ragina atkreipti dėmesį ne tik į cukrų ar druską maiste, bet ir dažnai naudojamus hidrintus riebalus. Štai vienos Kupiškio rajono mokyklos tėveliai apskundė mokslo įstaigą mitybos ekspertams, kai jos valgykloje aptiko nuodingų sausainių. „Hidrinti riebalai tai yra augaliniai riebalai, kurie yra chemiškai apdorojami – jie paverčiami į kietuosius riebalus. Tai hidrinti riebalai, kurie dažniausiai įeina į sausainių, krekerių, glazūruotų spurgų, saldainių sudėtį. Greito maisto produktų – bulvyčių“, - įspėja Visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Kundrotienė.
Tačiau tokių tėvelių, kurie skrupulingai kreiptų dėmesį, ką jų atžala valgo, anot mokyklos vadovo, mažai.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.