Pelėsis – nemaloni staigmena, su kuria esame susidūrę kone kiekvienas. Atidarai duonos maišelį, o ten – žalsvi taškeliai. Arba atsuki uogienės stiklainį ir pastebi, kad viršuje išsikerojęs pūkuotas sluoksnis.
Ar tikrai užtenka pašalinti matomą pelėsį ir ramiai suvalgyti likusią dalį? O gal rizikuojame savo sveikata?
Mitybos specialistė Neringa Gorelė neabejoja – kartais geriau išmesti nei gailėtis.
„Norint išlikti sveikiems, svarbu valgyti kuo šviežesnį maistą. Rekomenduoju vadovautis Maisto standartų agentūros (FSA) teiginiu: „Pašalinus pelėsį ir didelį kiekį aplinkinio produkto, gali būti pašalinti ir visi nematomi toksinai, tačiau nėra jokių garantijų, kad toksinų tikrai nebeliks“, – aiškina N. Gorelė.
Kodėl kai kurie pelėsiai maisto gamyboje naudojami, o kiti – pavojingi?
Vis dėlto kai kuriais atvejais žmonės bando gelbėti produktus, tikėdamiesi, kad pakaks pašalinti pažeistą dalį.
„Jei atsukę uogienę matote šiek tiek žalio pelėsio, galite nugriebti jį kartu su kelių centimetrų storio sluoksniu. Tačiau nepraėjus nė kelioms dienoms pelėsis vėl atsiras – tai aiškus ženklas, kad produktas jau yra pažeistas giliau“, – teigia specialistė.
Dar didesnė rizika kyla, kai pelėsis atsiranda ant porėtų produktų, pavyzdžiui, duonos.
„Porėtas maistas gali būti užterštas pelėsiu kur kas giliau, nei matome plika akimi, todėl tokių produktų valgyti nereikėtų“, – įspėja ji.
Ne visi pelėsiai kelia pavojų sveikatai. Pavyzdžiui, tam tikros sūrių rūšys – „Gorgonzola“, „Roquefort“, „Camembert“, „Brie“ – yra saugios vartoti, nes juose esantys pelėsiai yra kontroliuojami.
„Šios pelėsių rūšys yra lengviau įsisavinamos, išskyrus tuos, kurie yra alergiški pelėsiui“, – tikina N. Gorelė.
Visai kitaip yra su laukiniu pelėsiu, kuris gali atsirasti bet kuriame maisto produkte.
„Pelėsiai gali išskirti toksiškus junginius, vadinamus mikotoksinais. Blogiausia, kad kai kurie jų yra atsparūs karščiui, todėl net ir išvirus ar pakepinus maistą, jie gali išlikti kenksmingi“, – pabrėžia specialistė.
Supelijusio maisto skrandyje pasekmės
Kiekvieno organizmas reaguoja skirtingai, todėl simptomai suvalgius supelijusio maisto gali būti įvairiausi. Vienam žmogui gali pasireikšti tik lengvas pykinimas, kitam – sunkūs apsinuodijimo simptomai.
N. Gorelės teigimu, tai priklauso nuo jūsų amžiaus, imuninės būklės, organizmo jautrumo ir nuo suvalgyto maisto kiekio.
„Gali pasireikšti skrandžio skausmai, vėmimas, viduriavimas, o kai kuriais atvejais – net kepenų pažeidimai. Žmonės, kurie yra alergiški pelėsiui, gali jausti niežėjimą, odos bėrimus, kvėpavimo sunkumus ar net anafilaksinį šoką“, – perspėja N. Gorelė.
Pelėsiai gali užaugti beveik ant bet kokio maisto produkto.
„Ryžiai, riešutai, duona, kavos pupelės, kukurūzai, mėsa, vaisiai, uogos, pieno produktai – visi jie gali būti užteršti pelėsiu, ypač jei laikomi šiltai ir drėgnai“, – vardija ekspertė.
Kad išvengtume pelėsio, svarbu tinkamai laikyti maisto produktus.
„Geriausia juos laikyti tokiomis sąlygomis, kokios nurodytos ant pakuotės, ir atidžiai stebėti galiojimo terminus. Drėgmė ir šiluma – pagrindiniai pelėsio draugai, todėl verta pasirūpinti tinkamu šaldytuvu ir sandaria tara“, – pataria mitybos specialistė.
Kai kurie žmonės nenori išmesti net ir šiek tiek supelijusio maisto, tačiau specialistė įspėja – tai gali būti pavojinga:
„Mano asmeninė pozicija – nevartoti. Tačiau jei norite suvalgyti apipelijusį produktą, reikia išpjauti pažeistas vietas bent kelių centimetrų atstumu.“
Vis dėlto ji pabrėžia – ne visus produktus galima taip gelbėti.
„Kietesnius produktus dar galima bandyti išsaugoti, bet jei supelijo minkštas produktas, geriau jo nebevalgyti“, – sako ji.
Kartais žmonės mano, kad nedidelis pelėsis negali būti pavojingas, tačiau mitybos specialistai tam nepritaria.
„Jo poveikis sveikatai gali būti rimtesnis, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Todėl geriau laikytis paprastos taisyklės – jei kyla bent menkiausia abejonė dėl produkto kokybės, geriau jį išmesti, nei vėliau gailėtis“, – apibendrina N. Gorelė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!