• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos statistikos departamento pagal su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis metodologiškai suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota 2013 m. sausio mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 3,1 procento. Nuo 2012 m. balandžio mėn. pastebima infliacijos lygio mažėjimo tendencija.

REKLAMA
REKLAMA

Metinė infliacija (2013 m. sausio mėn., palyginti su 2012 m. sausio mėn.) sudarė 2,7 procento.

Pagal SVKI apskaičiuotas mėnesinis (2013 m. sausio mėn., palyginti su 2012 m. gruodžio mėn.) vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis sudarė 0,2 procento ir sutapo su apskaičiuotu pagal vartotojų kainų indeksą (VKI).

REKLAMA

Pagal SVKI apskaičiuotos vidutinės metinės ir metinės infliacijos reikšmės buvo 0,1 procentinio punkto didesnės, palyginti su pagal VKI apskaičiuotomis reikšmėmis.

Metinei ir vidutinei metinei infliacijai, mėnesinių ir kitų laikotarpių kainų pokyčiams skaičiuoti naudojami SVKI, apskaičiuoti remiantis kainų indekso 2005 m. baziniu laikotarpiu (2005 m. = 100), dviejų ženklų po kablelio tikslumu. Kainų indeksai skelbiami dviejų, infliacija ir kainų pokyčiai – vieno ženklo po kablelio tikslumu.

REKLAMA
REKLAMA

Įtaka bendrajam vartotojų kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo produkto kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, kokią lyginamąją dalį bendrųjų vartojimo išlaidų sudaro išlaidos šiam produktui įsigyti.

Informacija apie svorių sistemos peržiūrą

Lietuvos statistikos departamentas kasmet peržiūri ir atnaujina svorių sistemą, naudojamą SVKI skaičiuoti. SVKI svorių sistema rengiama remiantis VKI svorių sistema. Nauja SVKI svorių sistema pagrįsta 2008 m. (svorių bazinio laikotarpio) namų ūkių biudžetų statistinio tyrimo apie pinigines vartojimo išlaidas ir naujausia kitų statistikos sričių (pramonės, vidaus ir užsienio prekybos, transporto ir paslaugų, energetikos statistikos) bei kitų institucijų ir įmonių statistine informacija. Neapskaitytoms namų ūkių, institucinių namų ūkių, lankytojų iš užsienio ir nenuolatinių Lietuvos gyventojų išlaidoms įvertinti naudojama socialinės statistikos ir mokėjimų balanso informacija; o šalies namų ūkių ir lankytojų iš užsienio piniginėms vartojimo išlaidoms detalizuoti – turizmo statistikos, pasienio prekybos įmonių, kitų institucijų informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SVKI skaičiuoti naudojama Laspeireso formulė, pagal kurią svorių ir kainų baziniai laikotarpiai turi būti suderinti. Kainų bazinis laikotarpis yra 2012 m. gruodžio mėn., t. y. 2013 m. kiekvieno mėnesio kainos bus lyginamos su šio laikotarpio kainomis. Todėl 2008 m. namų ūkių piniginės vartojimo išlaidos, naudojant atitinkamus kainų indeksus, buvo perskaičiuotos ir taip įvertintos 2012 m. gruodžio mėn. kainomis. Remiantis paminėtais statistinės informacijos šaltiniais, kai kurių kritinių išlaidų kategorijos buvo patikslintos ir parengta nauja svorių sistema 2013 m. SVKI skaičiuoti. Svoriai kainų indeksams skaičiuoti naudojami keturių ženklų po kablelio tikslumu.

REKLAMA

3 lentelėje pateikiama statistinė informacija apie skirtumus tarp vartojimo išlaidų lyginamųjų svorių, naudojamų SVKI ir VKI skaičiuoti. Siekiant palyginti SVKI ir VKI skaičiuoti naudojamas svorių sistemas, vartojimo išlaidų lyginamieji svoriai abiem indeksams skaičiuoti pateikti 3 lentelėje procentais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų