2. Keletą skiltelių česnako sumaišykite su medumi ir palaikykite tamsioje vietoje. Gerkite po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, užsigerdami šiltu arba karštu pienu.
3. Supjaustykite 4 vidutinio dydžio ropes kubeliais, sudėkite į puodą ir užpilkite 5 valg. šaukštais cukraus. Kepkite orkaitėje 2 val. Skystį nupilkite į butelį. Gerkite po 2 arbat. šaukštelius 3-4 kartus per dieną, prieš valgį ir prieš miegą.
4. Nakčiai krūtinę ir nugarą ištepkite medumi. Ant viršaus uždėkite vaškuoto popieriaus, vatos ir apriškite arba apsivilkite vilnonį rūbą. Stiprų kosulį malšina gysločio sultys, geriamos po 1 valgomą šaukštą kas 3 kartus per dieną, 15 min. prieš valgį.
5. 1 valgomą šaukštą beržų lapų užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Pusvalandį palaikykite verdančio vandens vonelėje ir vartokite po 1 valgomą šaukštą 4 kartus per dieną prieš valgį.
6. 1 šaukštą džiovintų šeivamedžio žiedelių užpilkite 2 stiklinėmis vandens, užvirinkite. Palaikykite 1 val., nukoškite, įmaišykite 1-2 arbatinius šaukštelius medaus, gerkite prieš miegą.
7. Išvirkite su lupenomis 4–6 bulves, iš karto supjaustykite skiltelėmis. Ant sergančiojo krūtinės arba nugaros patieskite rankšluostį, ant jo sudėkite bulves. Laikykite, kol jos atvės. Procedūrą atlikite prieš miegą.
8. Kojų šildymas taip pat padeda gydyti kosulį. Truputį pašildykite ricinos aliejaus ir juo tepkite kojas. Užsimaukite medvilnines kojines, ant jų – vilnones. Taip pat šiltu ricinos aliejumi su keliais lašeliais eterinio pušų aliejaus galima tepti sergančiojo krūtinę.
9. Lygiomis dalimis sumaišykite obuolių actą ir šiltą virintą vandenį, reguliariai skalaukite gerklę.
10. 2 šaukštus linų sėmenų užpilkite 0,5 stiklinės verdančio vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 3–5 minutes, palaukite 10 min., gerai išplakite, perkoškite ir vartokite po 1 šaukštą 3–4 kartus per dieną, 15–20 min. prieš valgį.
11. 50 g. razinų užpilkite stikline verdančio vandens, po pusvalandžio perkoškite. Į gautą antpilą įpilkite 3 valgomus šaukštus svogūnų sulčių ir išgerkite nedideliais gurkšneliais.
12. Jei kosulys stiprus, ryte ir prieš miegą užlašinkite ant liežuvio šaknies 3-5 lašus gryno aliejaus.
13. 20 gramų liepų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite 2-3 kartus per dieną.
14. 15 gramų šalpusnio lapų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite po 1 šaukštą kas 2-3 valandas.
15. Kamuojant įkyriam kosuliui, sergant pleuritu, patartina kasdien valgyti migdolus su cukrumi.
16. 1 šaukštą susmulkintų obelų lapų užpilkite stikline verdančio vandens. Atvėsinkite, perkoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės kelis kartus per dieną.
17. Keletą prinokusių naminių obuolių supjaustykite ir užpilkite 1 litru vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių, gerkite po 1 stiklinę 4 kartus per dieną.
18. Supjaustykite po lygiai obuolius ir svogūnus, įmaišykite į juos medaus. Vartokite po 1 šaukštą per dieną.
19. Sumaišyti ridiką su medumi (1:1) ir palaikyti, kol atsiras skysčio. Gerkite jį po šaukštą 3 kartus per dieną.
20. 1 valgomą šaukštą jonažolės žolės sumaišykite su trupučiu propolio ir užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Po 20 min. perkoškite ir nuspauskite. Skalaukite gerklę 2–3 kartus per dieną.