Viena saldžių gaiviųjų gėrimų skardinė per dieną gali padidinti diabeto riziką net 22 procentais, rašo „Medical News Today“.
Didžioji dalis tyrimų, nagrinėjančių saldžių gaiviųjų gėrimų ryšį su nutukimu ir diabetu, buvo atlikta Šiaurės Amerikoje. Didžiosios Britanijos mokslininkai siekė išsiaiškinti situaciją Europoje.
Tyrime dalyvavo 350 000 savanorių iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, Vokietijos, Danijos, Prancūzijos, Švedijos ir Nyderlandų.
Mokslininkų tyrimų objektu tapo sultys, dirbtinai saldinti gaivieji gėrimai ir cukrumi saldinti gaivieji gėrimai.
Tyrimo metu paaiškėjo, kad kasdien išgeriant po vieną skardinę cukrumi saldinto gaiviojo gėrimo gali padidinti riziką susirgti diabetu 22 proc.
Tie tiriamieji, kurių kūno svoris didesni, teigia išgeriantys daugiau saldžiųjų gėrimų. Be to, jie yra labiau linkę sirgti diabetu, aiškina mokslininkai.