Dirbtinės mėsos idėja skamba šokiruojančiai. Ką manyti apie maisto produktus iš žmogaus DNR? Atrasta technika žmogaus kilmės želatinos gamybai.
Nors apetitas, išgirdus apie iš žmogaus pagamintus guminukus ar drebučių tortą, kažin kodėl nekyla, tačiau teigiama, kad iš žmogaus DNR pagaminta želatina kur kas naudingesnė sveikatai.
Tai skamba lyg mokslinė fantastika, bet ši idėja „sulaukia vis didesnio susidomėjimo tiek iš tyrėjų, tiek iš gamintojų“, teigiama Bejingo cheminių technologijų universiteto mokslininkų darbe.
Šiame moksliniame straipsnyje, neseniai pasirodžiusiame „Journal of Agriculture and Food Chemistry“ žurnale, rašoma apie sėkmingus eksperimentus, kurų metu iš žmogaus genų buvo išgauta želatina, rašo telegraph.co.uk.
Želatina nuo seno buvo gausiai naudojama maisto gamyboje. „Žmogaus kilmės želatina galėtų būti geras pakaitalas gyvulinės kilmės želatinai, kurios kasmet sunaudojama apie 300 000 tonų desertų, zefyrų, saldainių ir kitų maisto produktų gamybai“, – teigia Amerikos chemijos draugijos (American Chemical Society) atstovai ir „Journal of Agriculture and Food Chemistry“ žurnalo leidėjas.
Be abejonės, būtina apsvarstyti saugumo aspektus. Kai praėjusiais metais viena Londono ledainių ėmė pardavinėti motinos pieno skonio ledus, tuojau pat ėmė kilti abejonių dėl higienos reikalavimų ir šie ledai buvo uždrausti. Maisto standartų agentūra teigė, kad „prekyba šio tipo produktais uždrausta dėl ikiprekybinio saugumo reikalavimų pažeidimų.“
Vis dėlto mokslininkai tiki, kad naujos kartos žmoginės kilmės želatina nekels jokios grėsmės sveikatai.
„Žmogaus želatina yra labai panaši į karvės ar kiaulės želatiną, – aiškina Davidas Olsenas, „Fibrogen“ vyriausiasis mokslininkas, besispecializuojantis želatinos gamybos srityje. – Dėl šių panašumų aš nematau priežasčių, kodėl turėtų kilti kokia nors rizika. Tai itin panašus baltymas į tą, kurį naudoja žmonės jau daugelį metų.“
Tarp kitko, žmogaus kilmės želatina jau naudojama farmacijos industrijoje, kai kurių piliulių ir vakcinų gamyboje. Itin kruoščiai laboratorijoje kontroliuojama jos gamyba leidžia sukurti tinkamesnę želatinos formą nei „tradicinė“, pagaminta iš galvijų odos bei kaulių želatina. Apskritai žmogaus genai yra dažnai naudojami farmacinių firmų, gaminančių insuliną diabetikams, žmogaus augimo hormoną, eritropoteiną, naudojimą anemijos gydyme.
Pekino universiteto mokslininkų manymu, žmogaus kilmės želatina yra kur kas naudingesnė už įprastą. Tyrėjai iš Saporo medicinos universiteto Japonijoje pranešė apie alerginių reakcijų į gyvulinės kilmės želatinos pagrindu pagamintas vakcinas pagausėjimą. Tokių reakcijų į žmogaus kilmės želatiną būtų gerokai mažiau. Be to, ji yra pranašesnė tuo, kad išnyksta gyvulių ligų, tokių kaip kempinligės, pernešimo galimybė.
Didžiausias klausimas kyla dėl to, ar žmonės susigundys vartoti produktus, pagamintus iš žmogaus kilmės proteino. Kaip įžvelgia Gregory Kaebnickas, „Hastings“ bioetikos centro daktaras, žmogaus kilmės želatina kelia „kanibalizmo klausimą“, nors toks susirūpinimas ir neturi realaus pagrindo, nes „želatina nėra gaminama iš žmogaus audinių, kaip kad kyvulinės kilmės želatina yra gaminama iš gyvulių“. Šis skirtumas turėtų sunaikinti tabu žmogaus kilmės produktų vartojimui.