• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien 11 val. Kaune, Kauno technologijos universitete (KTU), duris atvers Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras (KTU Cheminės technologijos fakulteto B korpusas, Radvilėnų pl. 19). Jis pastatytas ir įrengtas įgyvendinant vieną iš integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Nemunas“ plėtros programų projektų, teigiama KTU pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmasis mokslo centras Lietuvoje su keturiomis unikaliomis pusiau pramoninėmis maisto technologijų (duonos, alaus, mėsos, žuvies, pieno produktų) linijomis. Vienoje vietoje sukoncentruota maisto inžinerijos, technologijos ir kokybės analizės tyrimų įranga leis modeliuoti, optimizuoti ir tirti maisto produktų gamybos ir laikymo procesus, kurti naujus, saugius ir sveikus gaminius. Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras užtikrins sąlygas rengti aukščiausius kvalifikacijos specialistus ir vykdyti svarbius maisto sektoriaus mokslinius tyrimus.

REKLAMA

Centro atidarymo metu bus pasirašyta ir pirmojo bendradarbiavimo sutartis su AB „Ragutis“. Įmonė, naudodama pažangiausią centro įrangą, su mokslininkais kurs naujas alaus rūšis. Iki šiol panašaus pobūdžio eksperimentai su įvairiomis žaliavomis ir mažais kiekiais buvo vykdomi tik Vokietijoje.

REKLAMA
REKLAMA

KTU rektorius prof. Raimundas Šiaučiūnas džiaugiasi, kad pagaliau mūsų studentai ir mokslininkai galės dirbti su naujausia įranga, kurią turi ne kiekvienas žinomas Europos universitetas, sakoma pranešime.

Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centro tikslas – užtikrinti sąlygas vykdyti tarptautinio lygio fundamentinius ir taikomuosius mokslinius tyrimus, būtinus kurti naujus, saugius, aukštesnės kokybės ir padidintos biologinės vertės maisto produktus, atitinkančius sveikos mitybos principus, konkurencingus vidaus ir užsienio rinkose. Centro steigėjai – Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas (LSDI).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak KTU atstovų, maisto technologijų laboratorijos įrengtos rekonstruotame KTU Cheminės technologijos fakulteto B korpuse. Centrą sudaro 8 laboratorijos, kuriose sumontuota moderni mažo pajėgumo technologinė ir šiuolaikinė maisto analizės įranga. Šiose laboratorijose bus galima modeliuoti ir tyrinėti procesus, vykstančius gaminant pieno, mėsos, žuvies, duonos, alaus ir kitus maisto produktus. Centre bus tiriamos perspektyvios augalų rūšys ir veislės, juose esančios vertingos medžiagos ir jų panaudojimo būdai, poveikis žmonių sveikatai. Taip pat bus atliekami moksliniai tyrimai, skirti paaiškinti maisto produktų struktūrų susidarymą, apibūdinti žmogaus sveikatai naudingas ir kenksmingas medžiagas, patenkančias į maistą ir (ar) susidarančias jame įvairių technologinių procesų metu.

REKLAMA

Skelbiama, kad šis centras maisto pramonės įmonėms atveria visas galimybes, naudojantis įranga ir mokslininkų kompetencija, tirti ir kurti naujus produktus bei tapti konkurencingesniems Lietuvos ir užsienio rinkose.

Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrui įkurti panaudoti du finansavimo šaltiniai:   specialiosios ES struktūrinės paramos 2007–2013 m. programos lėšomis vykdomas projektas „Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro sukūrimas“ (projekto vertė – 5 985 712 Lt) ir   integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Nemunas“ plėtros programos lėšomis vykdomas projektas „Maisto mokslo ir technologijų MTEP infrastruktūros plėtra ir mokslinio potencialo konsolidacija“ (projekto vertė – 8 433 000 Lt), sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų