Dauguma tikėjosi, kad garsiąją „Michelin“ žvaigždę gaus vienas restoranas, o ne keturi. Ar buvo galima tikėtis, kad net keturi restoranai gaus „Michelin“ žvaigždę?
Žinokite, niekas nesitikėjo. Aš pats prognozavau vienam, daugiausiai dviems restoranams. Tai tikriausiai yra geras atspindys mūsu labai augančios ir labai stiprėjančios gastronominės kultūros šakų.
Iki šiol latviai ir estai turėjo restoranų su „Michelin“ žvaigždėmis ir buvo manoma, kad pas juos yra aukštesnė restoranų kultūra. Ar tai reiškia, kad pas mus atsirado daugiau restoranų?
Mes gal patys sau įsikalbame nevisavertiškumo kompleksą, bet mes labai skiriamės nuo Latvijos ir Estijos todėl, kad tiek Latvija, tiek Estija yra vieno miesto gastronomijos šalys. Tai yra Ryga ir tai yra Talinas, už tų miestų ribų nelabai ko ir yra tenai.
Lietuvoje vis dėlto mes turime Vilnių, Klaipėdą ir Kauną. Mes turime labai stiprų pajūrį ir Palangą. Tai yra tas esminis skirtumas. Ir mes dažnai Lietuvoje sakome, kad mažai kas vaikšto į restoranus, kad iš tikrųjų čia paprasti žmonės neina, bet realybė yra tokia, kad rinka yra auganti.
Kai yra daugiau valgytojų, kai yra didesnė perkamoji galia, tai atsiranda ir daugiau gaminančių. Atsiranda pinigai ir naujiems šefams, atsiranda pinigai naujoms sudėtinėms dalims ir mes matome labai puikių rezultatų.
Kai kurie gastronomijos senbuviai, pavyzdžiui, Liutauras Čeprackas, Deivydas Praspaliauskas, negavo tų žvaigždžių. Kaip vertinti tokį sprendimą?
Tikriausiai tai yra apie besikeičiančią paties „Michelino“ kryptį arba tonaciją apie tai, ką jie daro. Žmonės tikėjosi remdamiesi pavyzdžiais, sakykim, kas vykdavo tokiose šalyse kaip Prancūzija arba Italija, kur praktiškai labai lengvai žvaigždutes susirinkdavo šefai, kurie turėjo didelę patirtį, didelius vardus. Ir buvo net priekaištaujama, kad jie jaunimo nelabai įsileidžia, kad jiems lengvai ateina tie apdovanojimai.
Dabar mes tikrai pamatėme, kad yra pasisukę viskas truputėlį labiau į jaunimą, į inovacijas. Pavyzdžiui, koks nors „Demo lofto“ šefas Tadas Eidukevičius yra labai jaunas. Jis labai neseniai pradėjo ir staiga pas jį yra žvaigždė. Tai yra naujoji karta, todėl, kad jeigu mes kalbame apie L. Čepracką arba D. Paspaliauską, tai jie vis dėl to yra žmonės veteranai. Jie pradėjo daryti dalykus, nešti tą revoliuciją jau smarkiai daugiau nei prieš dešimtmetį.
Deja, taip yra. Man būtų gražu, jeigu būtų pagerbti ir įvertinti senbuviai. Bet „Michelin“ lošia taip, kaip jiems atrodo, jie vertina pagal tą tam tikrą prancūziškumą pateikime, nuotaikoje. Dar vienas dalykas, kurį mes pamatėme, kad įvertinti restoranai buvo labai tarptautiniai. Mes spėliojome, ar gaus cepelinai ir šaltibarščiai, ir bulviniai vėdarai. Ne, tai buvo tarptautinės virtuvės iš Lietuvos pagerbimas.
Visą pokalbį išgirskite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.