Šventės idėjos autorius – išeivis Jungtinėse Amerikos Valstijose Jonas Vaičiūnas. Patarimų ir receptų jis kreipėsi į tėvynėje besidarbuojančius kulinarus bei restoranus.
„Su mumis susisiekė Amerikos lietuviai. Paprašė parašyti straipsnelį apie cepelinus. Perdavėme visas istorijas apie cepelinus ir receptus“, - TV3 sakė restorano direktorius Egidijus Petrauskas.
Nors šiandien raginama cepelinus gamintis ir patiems su šeima, o ir prekybininkai skelbia, kad pirmosiomis vasario dienomis sulaukia daugiau didžkukuliams reikalingų produktų perkančių klientų, cepelinų skanauti žmonės dažniausiai renkasi kavinėse bei restoranuose.
Štai užeigoje sostinėje vidurdienį sausakimša. Čia cepelinais pasistiprinti užsuko ir jaunos šeimos, ir senjorai. Jiems šį kartą sekmadienį pasiūlyta ne tik nemokamos kavos, bet ir štai toks didžiulis didžkukulis. Restorano vadovas tikina, kad šiam milžinui pagaminti prireikia kilogramo bulvių ir daugiau nei 100 gramų mėsos.
„Yra buvę, kad suvalgė aštuonis cepelinus, bet čia seniai. Dabar taip nebūna. Jau kai neša du ar tris cepelinus, aš kaip šeimininkas einu pasižiūrėti kas per vyras ar žmogus“, - kalbėjo E. Petrauskas.
Cepelinai gana sunkus maistas ir anksčiau tai dažniausiai būdavo sezoninis patiekalas. Po sunkaus darbymečio vasarų tautiečiams trūkdavo kalorijų. Na, o dabar didžkukulius lietuviai šlamščia žiemą vasarą.
Išsamiau - TV3 reportaže.