Šią savaitę po vienoje iš Panevėžio kavinių vykusio pobūvio susirgo trys panevėžiečiai. Miesto visuomenės sveikatos centras skelbia, kad ligoniai skundėsi aukšta temperatūra, pilvo ir galvos skausmais, pykinimu, viduriavimu. Užsikrėtusieji nuo 25 iki 60 metų.
Žinios apie tris
Epidemiologinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad liepos 30 dieną pobūvio metu valgyta špinatų ir žuvies patiekalų, kurie buvo kepti tešloje. Tad įtariama, kad dėl susirgimo galėjo būti kalti šie patiekalai, tačiau sunegalavusiųjų valgyto maisto jau nebebuvo galimybės ištirti.
Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Dovilė Brajinskienė sakė, kad vestuvių pobūvyje, vykusiame kavinėje, dalyvavo 12 asmenų ne vien iš Panevėžio, bet ir iš Kauno, Kelmės. Ar susirgo ir kiti asmenys, centras duomenų kol kas neturi.
Taip pat dar nežinoma, kuo užsikrėtė sirgusieji. Mat kol kas nėra tyrimų rezultatų. Beje, toks atvejis, kai iš karto žarnyno infekcija užsikrėtė keli žmonės, šiemet Panevėžyje pirmas.
Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų korpuso vadovas Eugenijus Preidis teigė, kad ligoniai jau vakar išleisti namo. Pasak jo, pacientai ligoninėje gulėjo trumpai. Mediko tvirtinimu, tyrimai dėl rotaviruso buvo neigiami, tačiau jis abejojo, ar būta ir salmoneliozės – sirgusieji labai greitai sveiko. Kartu priminė, kad tyrimų rezultatai turėtų būti pirmadienį. Tuomet ir paaiškės, kuo tiksliai užsikrėtė panevėžiečiai.
Šiemet – daugiau
Pasak E. Preidžio, šiemet žarnyno infekcijų nustatoma daugiau nei pernai. Tačiau protrūkių, kai į ligoninę po vieno pobūvio suguldoma po 40–50 žmonių, nėra. Skyriuje vis guli maždaug po dešimt pacientų dėl žarnyno infekcijos, tačiau atvejai paprastai būna nesusiję vienas su kitu. Kartu medikas priminė, kad dar – ne žiema, tad gali dar visko būti. Dauguma užsikrėtusiųjų serga salmonelioze. Užsikrečiama iškylose, namuose nuo vištienos, kiaušinių ir kt.
Visoje Lietuvoje taip pat daugėja žarnyno infekcijų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per du šių metų mėnesius yra užregistruoti 74 žarnyno infekcinių ligų protrūkiai, iš kurių 61 registruotas šeimose, 9 – viešojo maitinimo įstaigose, 3 – vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir vienas susijęs su prekybos įmonėje prekiautu maistu.
Skelbiama, kad dažniausia protrūkių priežastimi buvo ant žarijų paruošti kepsniai, iš anksto paruoštas maistas bei netinkamai laikytas, kryžminis maisto užteršimas tvarkymo vietose, netinkamas maisto tvarkymo inventoriaus, aplinkos valymas bei nepakankama rankų higiena.
Daiva SAVICKIENĖ