Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
„Maždaug apie 7 litrus pieno labai riebaus, apie 4 litrus aliejaus, miltų ir apie 3 kilogramai aguonų. Darbo yra labai daug“, – kalbėjo „Velželio duonos“ gamybos vadovas Marius Sarapas.
Darbo daug, nes pagalbininkas šioje kepykloje tik šis aparatas, gaminantis tešlos volelius. Visą kitą darbuotojai daro rankomis. Pjausto mažučiukais gabalėliais, dėlioja į skardą. Svarbu stengtis, kad kūčiukai nesuliptų.
Receptas naudojamas jau seniai
Dviejų draugų kepykloje Panevėžyje kūčiukus šeimininkės gamina pagal jau patikrintą receptą. Jis atkeliavo iš ilgametės darbuotojos šeimos.
„Išskanavom, išmėginom. Visi išragavo tada radom viduriuką ir tiesiog ties juo ir likome. Pirmiausia jie yra rankų darbo, antra – juose yra labai daug aguonų ir jie yra minkšti“, – dalijosi recepto istorija gamybos vadovas.
Neilgai trukus kepykla pakvimpa didžiausiomis žiemos šventėmis, nors kalendoriuje dar tik spalis.
„Pradėjom kepti spalio pradžioje. Tiesiog norėjom pasimiklinti rankas, išbandyti, ar visa įranga gerai veikia, ar nepamiršome recepto“, – sakė įmonės direktorius Vaidas Baranauskas.
Tiesa, kol kas valgytojai tik labiausiai išsiilgusieji. Didysis darbas, anot kepyklos savininkų, laukia lapkritį ir gruodį, artėjant didžiosioms metų šventėms.
Įprastai per sezoną ši kepykla Panevėžyje kūčiukų iškepa iki 700 kilogramų. Šiemet verslininkai kūčiukų kainą kilstelėjo.
„Kūčiukų kaina pakilo 6 proc. Kėlėm labai minimaliai, nes kai kurios medžiagos, ypatingai aliejus nėra atpigęs lyginant su seniau, kai skaičiavom savikainą. Pakelis kainavo praėjusiais metais 3,30 dabar 3,50 eurų“, – teigė V. Baranauskas.
Žmonėms mano, kad dar anksti kūčiukams
Tai, kad Panevėžyje jau pakvipo Kūčiomis kai kurie gatvėje kalbinti žmonės nustemba, kiti džiaugiasi, kad jau galima paskanauti kone visus metus laukiamų kūčiukų.
„Tai aišku, kodėl gi ne?“, – atsakė vyras.
„Jau dabar, jau yra kūčiukų? Na, žinokit, anksti“, – nustebo moteris.
„Už kelių dienų Nauji metai jau bus pradedami švęsti, eglutės papuoštos bus. Nieko čia nuostabaus“, – sakė vyriškis.
„Gruodžio 24 dieną juos reikia valgyti. Ir eglutę gi kada puošia, per anksti“, – manė pašnekovė.
„Žinoma, tradicijas reikia žinoti. Ir apskritai, man atrodo, yra džiugu, kad kūčiukai neišnyko ir sprendžiant iš to, kad jie kepami jau spalio mėnesį, kūčiukai neišnyks ir šita tradicija liks gyva ir gal jau visus metus valgysim kūčiukus“, – kalbėjo kultūros darbuotoja Jurga Žilytė.
Į didžiųjų prekybos tinklų lentynas kūčiukai įprastai atkeliauja lapkritį.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio pradžioje.