Taip sako vyno ekspertai. Jie skundžiasi, kad negalės pasakoti nei išsamių istorijų apie vyną, nei apie jo derinimą prie maisto, nes tai gali būti palaikyta draudžiama reklama.
Valdžia aiškina, kad nerimauti nėra ko - esą objektyvią informaciją skelbti galės visi.
Someljė profesijos atstovai nerimauja
Someljė arba vyno ekspertu restorane dirbantis Arminas kartu su savo kolega Narimantu rodo vadinamąją dekantavimo procedūrą: jos metu vynas atskiriamas nuo nemalonaus skonio nuosėdų bei gauna deguonies, kuris esą padeda atskleisti gėrimo aromatą.
Vyno ekspertai ne tik moko ragauti vyno, bet ir restoranuose prie patiekalo pasiūlo konkretų gėrimą. Jie neslepia, kad dažnai savo klientams siūlo konkretaus pavadinimo vyną, išskirdami geriausias jo savybes.
Dėl to someljė profesijos atstovai nerimauja, kad įsigaliojus naujiems „valstiečių“ alkoholio reklamos draudimams, tokia patarimai ir pasakojimai apie vyno išskirtinumą gali virsti neteisėta reklama.
Baimė ne iš piršto laužta
Vyno ekspertų baimės ne iš piršto laužtos. Naujieji alkoholio reklamos draudimai leis žodžiu ir raštu pateikti tik:
Alkoholinio gėrimo grupę ar kategoriją, rodyti kilmės šalį, gamintojo pavadinimą, registruotą prekės ženklą bei kainą.
Visa kita informacija bus laikoma reklama, jei ten bus įžvelgtas skatinimas vartoti ir bus propaguojama konkreti alkoholinius gėrimus gaminanti bendrovė.
Ši sistema lies kiekvieną patarimus restorane dalinantį vyno ekspertą.
Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: