• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors parduotuvių lentynose galima rasti tiek rudojo, tiek baltojo cukraus, mokslininkė įspėja nepasimauti ant kabliuko. Pasirodo, rudasis cukrus tegali būti „imitacija“ – tas pats baltasis cukrus su pridėtine melasa.

Nors parduotuvių lentynose galima rasti tiek rudojo, tiek baltojo cukraus, mokslininkė įspėja nepasimauti ant kabliuko. Pasirodo, rudasis cukrus tegali būti „imitacija“ – tas pats baltasis cukrus su pridėtine melasa.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad valdžios kalbos apie cukraus mokesčio įvedimą paskatino ir diskusijas apie dirbtinius saldiklius – ar išties tai galėtų būti sveikesnė alternatyva cukrui. Apie tai pakomentavusi Kauno technologijos universiteto mokslininkė Ina Jasutienė papasakojo ir apie tai, ar išties rudasis cukrus būtų „sveikesnis“ pasirinkimas ir kokių sulčių reikėtų vengti.

Kuo skiriasi rudasis ir baltasis cukrus?

Paklausta, rudasis ar baltasis cukrus būtų sveikesnis pasirinkimas, mokslininkė vis tik patarė neužkibti ant prekybininkų kabliuko.

„Lyginant šias dvi cukraus rūšis, baltąjį cukrų 99,5–7 proc. sudaro sacharozė. Reiškia, kad praktiškai kalbame apie cheminio grynumo medžiagą. Kartais nusiperkame reagentus, kurie yra tik 95 proc. grynumo. Čia turime daugiau nei 99 proc., visa kita yra kitų cukrų priemaišos, drėgmė, truputėlis mineralinių medžiagų, bet jų yra mikrokiekiai.

„Rudas cukrus nebūtinai visas yra pagamintas iš cukranendrių. Yra toks produktas – balti cukraus kristalai, gauti iš runkelių ir tiesiog apipurkšti cukranendrių melasa.“

Rudas cukrus nebūtinai visas yra pagamintas iš cukranendrių. Yra toks produktas – balti cukraus kristalai, gauti iš runkelių ir tiesiog apipurkšti cukranendrių melasa. Tai yra šalutinis produktas, kuris lieka iškristalinus cukrų. Cukranendrių melasa neturi tokio kartumo, aitrumo, tiesiog yra saldi. Jei ragautumėt runkelių melasą, ji turi tokio nelabai malonaus prieskonio“, – „Žinių radijui“ aiškino mokslininkė.

REKLAMA
REKLAMA

„Marketingas ir nieko daugiau“

Taigi nors daug pirkėjų rinkdamiesi cukranendrių cukrų galvoja, kad įsigyja geresnį produktą, dar yra klausimas:

„Rudajame cukruje bus kalcio, kalio, magnio, geležies, baltame cukruje mineralinių medžiagų nerasime. Kita vertus, kiek to cukraus turėsiu suvalgyti, kad papildyčiau organizmą mineralais? 

REKLAMA

Rudasis cukrus ar baltasis – pasakysiu paprastai, tai tiesiog yra marketingas ir nieko daugiau. Skirtumas tarp jų yra tas, kad cukrinių runkelių cukruje yra trivalentė anglis, o cukranendrių – keturvalentė, bet tą galima atskirti tik atlikus izopotų analizę.“

Kokių sulčių nerekomenduoja?

Mokslininkė patarė ir tai, kaip žinoti, kokias sultis išsirinkti. Ji atkreipė dėmesį, kad sultys iš nektaro ir koncentrato skiriasi.

„Tai nėra vienas ir tas pats. Jei turime sultis, tai reiškia, kad tai spaudimo būdu iš vaisių ar uogų gautas produktas ir vienintelis apdorojimo būdas yra pasterizacija. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tam, kad nevežiotų vandens, gamintojai perka koncentratą, tai yra tos pačios natūralios sultis, tik iš jų pašalintas vanduo.“

Jei norite, kad jos negestų – truputį pakaitiname ir viskas. Į natūralias sultis, išskyrus labai rūgščias (citrinų, spanguolių) negalime net dėti jokių saldinančių priedų – nei cukraus, nei ko kito“, – kalbėjo I. Jasutienė.

Tuo metu kai sultys pagaminamos iš koncentrato, iš jų yra pašalinamas vanduo.

„Natūralu, kad iš JAV atsivežti daug apelsinų ar tas pačias natūralias sultis ir jas išpilstyti Lietuvoje yra brangu. Tam, kad nevežiotų vandens, gamintojai perka koncentratą, tai yra tos pačios natūralios sultis, tik iš jų pašalintas vanduo. Gaminant sultis iš koncentrato leidžiama pripilti vandens tiek, kiek buvo pašalinta – ne daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O nektaras bus sultys, sumaišytos su vandeniu ir jau į nektarą galima pridėti ir cukraus, ir papildomai rūgšties. Ir čia natūralių sulčių bus mažiau. Tai jei renkatės sultis ir koncentrato ar nektaro, siūlyčiau rinktis iš koncentrato“, – patarė KTU mokslininkė. 

Tuo metu įvairių dažytų ir saldintų limonadų ji rekomendavo išvis atsisakyti, mat čia ne tik gausu cukraus, bet ir dirbtinių dažiklių.

„Dažikliai taip pat yra maisto priedai ir jų kenksmingumas ir nekenksmingumas lygiai taip pat tiriamas, nustatytos maksimalios leistinos dozės. Yra natūralūs dažikliai, išgauti iš vaisių ar daržovių, jie tikrai niekuo negali pakenkti.

Bet gamintojai kartais nori labai ryškios, stabilios spalvos, kuri nebijo temperatūros, nereaguoja į PH pokytį, tada naudojami sintetiniai dažikliai“, – pridūrė pašnekovė.

REKLAMA
Gražinkite Lietuvoje augint cukrinius burokus.vietoje apdorokite ir gaminkite cukrų.nevežkit iš kitur.sovietmečiu naudojom vietini cukrųvaikai būdavo barstydavome ant batono ir niekas cukralige nesirgdavo.prisivežėm nesąmonių.vat ir ištisai diabetai nustatomi.nedurninkit žmonių.faktiškai Lietuvoje cukrus tik atvežtinis.šitokius plotus turim.ar negalim patys pasigamint.gėda nupušusiai vyriausybei
Esu sveikiausias žmogus planetoje
Tai vadinasi tu tokia pat dura kaip Ingrida
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų