Juos mitybos specialistai įvardija tik kaip desertą, jokiu būdu ne užkandį. Grietininiai, riebesni ledai itin kaloringi, tad toks gardėsis aukštą cholesterolio lygį turintiems ar diabetu sergantiems labai kenksmingas, net pavojingas. O jei ir neturite sveikatos sutrikimų - persistengti taip pat nepatartina, leduose daug cukraus, o ir įvairių perteklinių maisto priedų. Ypač atsargiai reikėtų rinktis ledus su glaistais. Skaitykite etiketes.
„Nukrenta ir karštyje niekaip nesugeba ištirpti. Tuomet viskas aišku. Tokie glaistai yra labai nesveiki, ypač vaikams. Tai yra kietinti augalinės kilmės riebalai ir paprastai būna dažyti ar rudai, ar gelsvai“, - įspėja gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Anot dietologų, ledai – tai desertas šventėms, na geriausiu atveju – savaitgaliais. Tačiau statistika skelbia ką kitą – atrodo, kad lietuviai švenčia nuolat.
Be jokios abejonės, daugiausiai ledų tautiečiai sušlamščia vasarą. Štai praėjusių metų liepą nupirkta net 10 milijonų porcijų. Tačiau augant paklausai, kyla ir kainos. Pastaruosius keletą metų jos stabilios, tačiau pokyčiai nuo 2006 metų akivaizdūs. Kuomet per dešimtmetį įprasti ledai vaflyje pabrango keliasdešimt euro centų, ledai dėžutėse – dvigubai. Visgi net ir toks kainų šuolis lietuvių nuo gardėsio neatgraso.
Sveikiausiais ledais dietologai laiko vaisinius arba šerbetą. Nors šiuose leduose taip pat naudojamas cukrus arba fruktozė, kūnui pakenksite mažiau.
Medikai įspėja – nepulkite net ir vaisiniais ledais vėsintis tik perkaitę. Palaukite ir nekimškite kelių porcijų. Įkaitęs kūnas gali patirti šoką ir tuomet peršalsite.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.