Žmonės skundžiasi, kad štai Šilutės ir Vilniaus kebabinėse kainos šoktelėjo net du kartus – už mažą kebabą teks atseikėti net 6 eurus. Kur kas didesnė problema dėl kebabų Vokietijoje. Milijonus kebabų kasdien suvalgantys vokiečiai jau reikalauja Vokietijos kanclerio mažinti jų kainas – per porą metų kebabai ten pabrango nuo 4 iki 10 eurų.
Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Vilniuje daugiau nei dešimtmetį dirbantis turkas Emilis pjausto mėsą nuo iešmo. Pats aiškina, kad skaniausi kebabai yra tik ten, kur juos gamina tikri turkai.
„Kaip sakau kolegoms – daktarai ir mokslininkai rekomenduoja kartą per savaitę valgyti kebabą“, – juokauja kebabinės savininkas Emilis.
Emilio kebabinėje mažas kebabas kainuoja 6 eurus. Už didelį kebabą lavaše tenka pakloti 7. Vidutiniškai Vilniuje kebabai kainuoja 4 eurus 70 centų. Tad per porą metų sostinėje jie pabrango pusantro euro. Pabrango kebabai ir Emilio kebabinėje.
„Buvo 6 eurai didelis kebabas, o dabar 7. Čia skaitosi labai mažai, nes porcijos pas mus išties didelės“, – sako Emilis.
„Picoms perėjus į restorano lygį, išbrangus iki 15 eurų, kebabas pasidarė patraukli alternatyva“, – teigia „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas
Ir ne Vilniuje šiuo metu brangiausi kebabai Lietuvoje. Pasirodo, kad už šį greitą maistą daugiausiai žmonės moka Šilutėje. Vidutiniškai kebabas ten kainuoja 6 eurus.
Brangsta produktai – kyla kainos
Tačiau yra ir tokių vietų Lietuvoje, kur kebabų kainų iš viešai prieinamų duomenų patikrinti nėra galimybės. Statistikos departamente tokių duomenų, kiek kebabas kainuoja Kelmėje, apskritai nėra. Tad į Kelmę TV3 žurnalistai nuvyko patys.
Užsakymus iš klientų priima kebabinės savininkė Aldona. Aldona pripažįsta, kad kebabų kainos per metus nežymiai išaugo. Tačiau pati jų beveik nedidino.
„Mažas lavašas kainuoja 5 eurai. Didelis lavašas – 5,50“, – sako Aldona.
Tačiau kebabinės savininkė tikina, kad kainas artimiausiu žada didinti, esą kito pasirinkimo jau nėra.
„Iš tikrųjų, kainos šoktelėjo drastiškai. Galima sakyti grubiai nuo 3,5 iki 5 eurų“, – sako A. Vizickas.
„Viena iš priežasčių, kodėl kainos didėja: žmonės pradėjo nebedėti bet kokių sudėtinių dalių. Žinot, pigiausias būdas daryti kebabą yra dėti nedaug mėsos. Pritarkuoti daug kopūstų ir užpilti viską majoneziniu padažu“, – teigia maisto apžvalgininkas Andrius Užkalnis.
Marijampolėje didelis kebabas lavaše kainuoja 4,5 euro. Tai šiek tiek mažiau nei Lietuvos vidurkis. Kainos pastaruoju metu padidėjo, kebabinės savininkė sako, kad žmonės pradžioje dėl to dejavo, bet paskui prisitaikė.
„Tiekėjai pradėjo kelti kainas ir mes turėjome. Dabar vėl kelia, tai mes irgi ne tiek daug, keliais centais, bet vis tiek, kad išsilygintų“, – sako kebabinės savininkė Inga.
Siūlo kebabų kainoms įvesti lubas
Kur kas didesnė problema dėl kebabų kainų yra Vokietijoje. Vien Berlyne per dieną žmonės nuperka 40 tūkstančių kebabų bandelėje. Vokiečiai taip mėgsta šį greitą maistą, kad pasipiktinimas, jog kebabų kainos per porą metų pakilo dvigubai, siutina vokiečius.
„Vidutiniškai brangimas buvo nuo 3 eurų iki 8“, – teigia „Pricer.lt“ įkūrėjas.
Į vokiečių nuogąstavimus kancleris atsakė TikTok platformoje, ramindamas, kad infliacija jau mažėja. Tuo metu opozicinė partija netgi pasiūlė kebabams įvesti kainų lubas iki 5 eurų. O iš jaunų žmonių už kebabus imti tik iki 3 eurų.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.